Proizvodi / Stabilni protivpožarni sistemi -Sistem za gašenje požara vodenom maglom – ECONAQUA

Ening

Stabilni protivpožarni sistemi -Sistem za gašenje požara vodenom maglom – ECONAQUA
OPIS

Sistem za gašenje požara vodenom maglom ECONAQUA je specijalno dizajniran sprinkler sistem koji za cilj ima veliko smanjenje i uštedu količine vode za potrebne za gašenje požara. Tehnologija gašenja se ogleda u pokrivanju ugroženih zona vodenom maglom, raspršenom iz posebno dizajniranih mlaznica.


"EconAqua" je sinonim za sistem za gašenje požara niskim pritiskom, odnosno vodenom maglom, koji se temelji na sprinkler tehnologiji, sa akcentom na niskoj potrošnji vode tokom gašenja.


Sistem radi gotovo identično kao klasičan sprinkler sistem. U štićeni prostor se postavljaju mlaznice koje su blindirane topivom ampulom. Ampula puca na određenoj temperaturi npr 68°C, oslobađa put vodi koja se raspršuje preko deflektora mlaznice u prostor koji se štiti. Minimalni radni pritisak na mlaznici je 5.5 bar. Mlaznica štiti prostor u dijametru od 12m2. Sistem gasi požar lokalno na mestu izbijanja.


Prednost sistema ECONAQUA:


  • Značajno manji utrošak vode po jedinici štićene površine, sa sličnim efektom gašenja, što prouzrokuje velike uštede u prostoru i investicijama potrebnim za izradu bazena za smeštaj vode potrebne za gašenje. U ovom slučaju 1.9mm/min


  • Veličina kapljica uzrokuje znatno bolje rashlađivanje prostora kojise gasi zbog višestruko veće kontaktne površine, veća evaporacija- veće oduzimanje toplote iz prostora.


  • Vodene kapljice malih dijametara lako bivaju prenešene toplotnim kretanjem pregrejanog vazduha što povećava efekat gašenja


  • Veličina kapljica koje se raspršuju ne prelaze veličinu 1mm, za razliku od klasičnog sprinklera gde se su kapi većeg dijametra od 1mm.