Šta treba znati o beton zid tehnici

Razmišljate kako da osvježite izgled svog stambenog prostora? Razmišljate o zidnim tehnikama? Pročitajte u nastavku šta sve treba znati o beton zidnoj tehnici za dekorisanje zida.

Priprema podloge i zaštita

Prije nanošenja dekorativne tehnike potrebno je zalijepiti zaštitne trake i pripremiti podlogu. Izgletovanu površinu zida očistite od prašine i masnoće, a zatim nanesite prajmer prema uputstvu proizvođača. Prajmer će pokupiti ostatke prašine ali i omgućiti da se nanesena tehnika bolje veže za zid.

Priprema dekorativne tehnike

Kada se prajmer osušio nakon 2-3h, potrebno je pripremiti materijal. Praškasta smjesa dekorativnog maltera miješa se sa vodom pomoću ručnog miksera prema upustvu proizvođača. Kada se masa ravnomjerno umutila počnite sa nanošenjem na zid.

 

Nanošenje na zid

Dekorativni malter se nanosi u dva sloja pomoću špahtle i ravne gleterice. Prvi sloj se nanosi ujednačeno, bez šara u debljini od oko 1.5mm. Kada se prvi sloj osušio za oko 6h, počnite sa drugim. Drugi sloj nanoste u segmentima površine od par kvadrata. Kada nanesete prvi segment, materijal če početi da se suši i tada treba početi sa pravljenjem reljefne teksture.

Pravljenje reljefne teksture betona

Reljefna tekstura se pravi odgovarajućim alatima koji mogu imati različite oblike, dubine i šare. Alat se utisne u naneseni soj maltera i ostavlja željeni otisak. Kretivci mogu improvizovati i koristiti druge predmete kao što su metla, sunđer i sl. kako bi dobili neobične otiske. Kada se i drug sloj osuši nakon 6h zid je gotov.


Toniranje betona

Ako želite da zid izgleda tamnije sa izraženijom teksturom, preko osušene podloge u roku od 24h nanesite polutransparentan premaz za nijansiranje. Nanosi se četkom ili malim valjkom, a zatim skida vlažnim sunđerom. 

Različite teksture beton zidne tehnike

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati boju za 'krečenje'

  Kako bojom učiniti prostor većim

  Kako se postavljaju tapete

  Tapete, kako ih izabrati, postaviti i koliko koštaju



11.01.2023. Gradnja


# enterijer # zidna tehnika

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!