Ridel Apartment: Garsonjera od 13 kvadrata

Ridel Apartment je primjer uspješnog renoviranja prostora od samo 13m² koji se naizgled čino kao nepodoban za boravak i stanovanje. Arhitekte iz studija Miogui su se poigrale geometrijskim oblicima i bojama i učinili ovaj prostor funkcionalnim za boravak turista ili studenata.

Ridel Apartment je garsonjera u Evru (franc. Évreux), naselju i opštini u Francuskoj. Po mišljenju arhitekti, kao i u većina garsonjera, kupatilo je zauzimalo previše, a kuhinja premalo prostora. Da bi postigli dobru proporciju u raspodjeli funkcija, odlučili su da sruše zidove kupatila i reorganizuju prostor.

U novoprojektovanom kupatilu arhitekte su promijenile raspored elamenata i uštedjeli kvadrate koji su omogućili veću kuhinju. Umjesto čvrstog zida, projektovali su zid od staklenih prizmi koji propušta svjetolst u malo kupatilo i čini da cio prostor djeluje prostranije.

Vertikalna proporcija staklenog zida je naglašena vratima od kupatila koja su napravljena od punog drveta, visine od poda do plafona i širine 50cm. Od istog materijala napravljena je i mini kuhinja koja se sastoji od sudopere, dvije ringle i podgradnog frižidera. 

Da bi unijeli pokret i dinamiku u ovaj mali prostor, arhitekte su u polukružnom potezu dizajnirale žutu zavjesu koja razdvaja prostora, skriva kuhinju od ostatka i pruža više privatnosti pri korišćenu kupatila. Žuta boja zavjese, zajedno sa plavom bojom linoleuma kojim je obložen pod i crvenim detaljima u kuhinji, podsjeća na primarne boje sa Mondrianovih slika.

Igra sa geometrijom funkcionalnih elemenata prostora skreće pažnju sa njihove funkcionalnosti, pa umjesto funkcionalnih, postaju apstraktni. Tako su cijevi prihvaćene kao dio enterijera koji poprima skulpturalni karakter. Plave fuge u tuš kabini u kontrastu sa bijelim pločicama postaju umjetnička slika. Trougaona pločica od mermera iznad umivaonika sa okruglim ogledalom nastavlja igru geometrijskih oblika i boja.

„Da bi prostor doživjeli većim, mora biti modularan i prepun detalja i prirodnih materijala. Boja i geometrija donose uživanje u sivom urbanom kontekst.“
Crta Pročitajte još

  The Villette: Prilagođavanje dolasku bebe



04.09.2023. Gradnja


Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!