Kako ostvariti optimalni toplotni komfor pri projektovanju

U prostorima gdje boravi veliki broj ljudi vrlo lako se uočava kompleksnost koju nosi kreiranje ambijenta u kojem će svakom korisniku biti obezbijeđen toplotni komfor. Na takvim mjestima često se susrećemo sa osobama izrazito opozitnih reakcija na identične klimatske uslove unutar prostorije. Neko će i pored uključenog klima uređaja dodatno rashlađivati sebe lepezom dok će druga osoba, pored nekoliko slojeva odjeće, i dalje podrhtavati od hladnoće. 

Očigledno, ne postoje univerzalni standardi ili preporučeni rasponi udobnosti u projektovanju sistema zgrada. Na primjer, sportisti koji treniraju u teretani u Meksiku neće se osjećati prijatno u unutrašnjosti zgrada koje imaju isti sistem kao zgrada staračkog doma u Danskoj. Zbog toga, objekte sa adekvatnim nivoom termalnog komfora možemo definisati kao objekte čiji sistemi su kooperativno prilagođeni kako lokalnom okruženju tako i funkciji samog prostora. Postavlja se pitanje, kako projektovati takve objekte i koji su to primarni faktori koji se moraju razmotriti?

Jedan od prvih elemenata koji treba uzeti u obzir prilikom projektovanja objekata jeste stvaranje efikasnog eksterijera zgrade. Omotač zgrade djeluje kao filter između spoljašnje klime i unutrašnjeg okruženja, stabilizujući atmosferu unutra. Pravilno upravljanje omotačem rezultira dobro izbalansiranim unutrašnjim okruženjem i smanjuje upotrebu mehaničkih sistema, što sve doprinosi održivijoj strukturi. Prilikom projektovanja neophodno je uzeti u obzir sljedeće: izolaciju, solarni dobitak, toplotnu inerciju i ventilaciju vazduha.

Upravljanjem parametrima omotača zgrade može u velikoj mjeri uticati na unutrašnje toplotno okruženje. Obezbjeđujući visoka izolaciona svojstva i na neprozirnim i na zastakljenim površinama smanjuje se akumulacija toplote u toplim godišnjim dobima dok se toplota zimi zadržava. Solarni dobitak kontroliše se dizajnom i orijentacijom zgrade, odnosom neprozirnih i zastakljenih površina, procentom refleksije toplote, nivoom izolacije i količinom obližnjih elemenata za sjenčenje.

Toplotna inercija (vrijeme za koje temperatura zgrade dostiže temperaturu njene okoline) je u velikoj mjeri kontrolisana materijalima i tipom strukture koji se koriste u arhitekturi. Ove komponente reaguju sa spoljašnjim okruženjem i na kraju osiguravaju da unutrašnjost ostane hladnija - ili toplija, u zavisnosti od lokacije i potrebe - tokom dužeg vremenskog perioda. Opeka i kamen se smatraju materijalom visoke toplotne inercije, zbog čega se ovi materijali obično koriste u izrazito toplim okruženjima kako bi unutrašnjost bila hladna tokom dužeg vremenskog perioda. 

Što se tiče ventilacije vazduha, upravljanje razmjenom i cirkulacijom vazduha na otvorenom je ključno za prijatan i komforan ambijent. Bilo da se to radi vještačkom ili prirodnom ventilacijom, stabilne vazdušne struje oslobađaju vlagu i obezbjeđuju infiltrirani protok vazduha.

Gledajući unaprijed, naše potrebe za udobnošću će najvjerovatnije ostati iste. Međutim, kontekst oko tih potreba se brzo i radikalno mijenja. Hladna mjesta postaju sve toplija, topla mjesta nose još više toplote i to će činiti godinama koje dolaze. Potrebno je uvidjeti da vještačka sredstva nisu jedini odgovor za postizanje optimalnog toplotnog komfora. Arhitekte bi uvijek trebali dati prioritet održivim metodama za toplotnu udobnost.

Crta Pročitajte još

  Šta je klimatski aktivna opeka (ZELENA GRADNJA)

  Gabion stambena zgrada

  Ublažavanje klimatskih promjena u sektoru rezidencijalnih, javnih i komercijalnih objekata

  Šta je koeficijent toplotne provodljivosti



29.04.2024. Gradnja


# #ventilacija # hlađenje # kontrola toplote # toplotni komfor

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!