Kako odabrati pravi televizor za vaš enterijer

Televizor je jedan od najvažnijih uređaja u domu. Dio je svakodnevnog života, a time i nezaobilazan dio enterijera. Kako zauzima centralno mjesto pažnje u većini domova, potrebno je uložiti trud i izabrati odgovarajuću poziciju, veličinu i rezoluciju. 

Udaljenost gledanja

Za kupovinu televizora najvažniji podatak je udaljenost gledanja kojom se definiše rastojanje između gledaoca i uređaja. Ukoliko tek opremate prostor, konsultujte arhitektu ili dizajnera enterijera i odredite raspored namještaja. Imajte na umu da se najbolji doživljaj gledanja postiže kada 40° vidnog polja gledaoca zauzima ekran. Kada ste odredili poziciju namještaja, jednostvanim mjerenjem odredite udaljenost od mjesta sjedenja do pozicije predviđene za postavljanje televizora.


Veličina televizora

Kada ste dobili udaljenost na kojoj sa nalazi televizor, možete odrediti i veličinu, odnosno dijagonalu. Velična televizora će zavisiti od rezolucije televizora koja je najčešće Full HD (1920x1080px) ili 4K (3840x2160px).  Idealna veličina se dobija tako što udaljenost od mjesta sjedenja do televizora podijelimo sa 1,2 u slučaju televizora 4K rezolucije, dok se u slučaju Full HD rezolucije udaljenost dijeli sa 1,5-2,5. 


Primjer određivanja veličine televizora 4K rezolucije


Kako se veličina televizora mjeri u inčima, potreno je udaljenost pretvoriti u inče, 1 cm = 2,54 inča. Objasnimo na konkretnom primjeru gdje je sofa udaljena od televizora 230 cm, odnosno oko 90 inča. Kada 90 inča podijelimo sa 1.2 dobijamo 75 inča. To znači da je za ovu prostoriju idealan televizor od 75 inča.

Prostorne mogućnosti

Uzbuđenje zbog kupovine novog televizora može da navede da zaboravite na samu montažu. Važno je provjeriti fizičke dimenzije televizora sa postoljem i ivicima, kao i njegov smještaj u sobi. Uporedite stvarne dimenzije televizora sa budućim rasporedom u sobi kako bi bili sigurni da sve staje.


Rezolucija

Da bi odredili veličinu televizora potrebne su samo dimenzije prostora, ali kako odrediti potrebnu rezoluciju? Stvar nije baš jednostavna, jer veća rezolucija ne znači uvijek i kvalitetnija slika. Postoje i drugi aspekti slike kao što su kontrast i boja, koji su mnogo važniji od rezolucije. Rezolucija je pojam koji se odnosi na broj piksela ili tačkica na ekranu koje zajedno čine sliku. Znači da televiizor sa Full HD rezolucijom ima 1920 kolona i 1080 redova piksela. Što je ekran veći, veći su i pikseli. Današnji televizori su uglavnom Full HD ili Ultra HD rezolucije. Prilikom izbora televizora najbolje je otići u radnju i na licu mjesta provjeriti kvalitet slike sa razdaljine koja odgovara onoj u vašem domu. 


SMART tehnologija

Savremeni standard u izgradnji objekata su pametni sistemi koji pružaju komfornije uslove živote. Između mnogih je i mogućnost povezivanja televizora na internet i korišćenja mnogih streaming platformi. Zato, kada je u pitanju SMART tehnologija dilema ne treba da postoji.


29.11.2023. Gradnja


# enterijer # televizor

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!