Intervencije kontrasta

Fotografija: Tom Ferguson

Glavna karakteristika ove adicije su perforirani metalni paneli sa trogaonom šarom. Arhitektonski studio Velsh+Major je projektovao stambeni dodatak širine tri metra pored nekadašnjeg mlina za žito izgrađenog od crvene opeke.  

Arhitektonski studio je iskoristio prostor iznad postojeće garaže da bi sagradio dvospratni dodatak zu koje je smjestio još dvije sobe i kupatilo. Uz ovaj dodatak, arhitekti su renovrali i staro kupatilo koje se nekad koristilo za objekat mlina za žito.

Kao dodatak postojećoj zgradi koja je od opeka za koju su arhitekti smatrali da je tamna, dodatak je namjerno odabran da bude bijel. Tri bijela perforirana zastora zasjenjuju natkriveni balkon na prvom spratu. Iznad, dvostruki set panela prekriva prozor. Trougaoni obrazac na panelima obogaćuje fasadu i razlikuje se od tradicionalne spoljašnosti glavne kuće od opeke. Uz to, crna vrata u prizemlju dodaju kontrast bijeloj fasadi iznad.

Fotografija: Tom Ferguson

Unutar se bijela boja koristi za ukrašavanje novih zidova i postojećih opečnih površina susednih spoljašnjih skladišta. Na prvom spratu blijedi drveni podovi pokrivaju balkonski pod, a blijedo drvo je takođe korišteno za plafon i ventilator koji visi u dnevnom dijelu. Plišani sivi tepih prekriva pod dnevnog boravka. Nova kupatilo je popločano  bijelim pločicama. U njemu je smješten drvenim ormar prekriven mramorom. Pored ogledala ormarića za kupatilo je drvena polica koja uokviruje biljku preko “rešetkastih” pločica.

Na spratu kuće je renovirano kupatilo gdje dramatični tamni zidovi  i ogledala pred prostorom za tuširanje stvaraju iluziju punog luka.

Fotografija: Tom Ferguson

Fotografija: Tom Ferguson

Fotografija: Tom Ferguson

Fotografija: Tom Ferguson


09.06.2020. Gradnja


# intervencija # perforirane metalne fasade # rekonstrukcija
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!