VIDEO: Renoviran stan iz sedamdesetih godina

Vlasnici stana, arhitekte Alex Nielsen i Liz Walsh su redizajnirali ovaj stan koji se nalazi u zgradi sagrađenoj sedamdesetih godina. Stan ima 26.5 kvadratnih metara i dio je zgrade koja ima 12 stambenih jedinica, a nalazi se na Tasmanijskom ostrvu. Originalno je stan bio podijeljen pregradnim zidom na dnevnu/spavaću sobu, kuhinju i kupatilo. Njihova glavna ideja je bila smanjiti površine kupatila i kuhinje da bi dobili više prostora za glavnu prostoriju u stanu. 

Foto: never too small

Da bi vizuelno prostor napravili većim oni su osmislili dodavanje dva krovna prozora. Dodavanje krovnih prozora je stan učinilo većim i prozračnijim. Na ovaj način prozori propuštaju sunčevu svjetlost koja zagrijava pod koji se kasnije ponaša slično radijatoru, tj. otpušta toplotu koju je akumulirao tokom dana.  

Foto: never too small

Da bi zadržali duh sedamdesetih oni su sačuvali jedan dio poda na kojem su ostale originalne pločice. Kupatilo je takođe uređeno da svojim glamurom podsjeća na godine u kojima je stana sagrađen. Vrata kupatila su masivna i pružaju skoro savršenu zvučnu izolaciju, a iznad tuša se nalazi krovni još jedan krovni prozor. Kuhinja se nalazi skrivena iza pokretnih kliznih vrata koja se otvaraju po potrebi. Krevet za spavanje se takođe po potrebi  rasklapa da tokom dana ne bi zauzimao prostor.

Foto: never too small

Foto: never too small

Foto: never too small

Foto: never too small



27.11.2020. Gradnja


# energetska efikasnost # enterijer # krovni prozor # mali stan
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!