Proizvodi / Stabilni protivpožarni sistemi - Sprinkler sistemi

Ening

Stabilni protivpožarni sistemi - Sprinkler sistemi
OPIS

Sprinkler je najčešće korišćen stabilni sistem za zaštitu od požara objekata. Izuzetno je efikasan i pouzdan sistem za rano detektovanje i automatsko gašenje požara vodom.

Ovaj sistem se koristi za gašenje požara u svim vrstama objekata različitih požarnih rizika, kao što su hoteli, garaže, škole, bolnice, tržni centri, poslovne zgrade, fabrike I sl.

U slučaju pojave požara, u sprinkler sistemu se aktiviraju samo one zone koje su zahvaćene požarom, I to aktiviranjem sprinkler mlaznica koje štićeni prostor gase rasprskavanjem vodom u krupnim kapljicama.


Mokri sprinkler sistem je sistem čiji je cjevovod je ispunjen vodom i voda izlazi iz mlaznice odmah nakon aktivacije iste. Nakon detekcije pada pritiska u cjevovodu putem presostata aktiviraju se i pumpe za gašenje požara koje povećavaju pritisak vode u sistemu i obezbjeđuju dovoljan dotok vode za istovremenu aktivaciju projektovanog broja mlaznica, do kojeg može doći usljed širenja požara.


Suvi sprinkler sistem se koristi u uslovima gdje postoji opasnost od smrzavanja vode u cjevovodu. U normalnom stanju cjevovod nakon sprinkler stanice je ispunjen vazduhom pod pritiskom. Nakon aktivacije – razbijanja sprinkler mlaznice vazduh se ispušta iz sistem, otvara se glavni ventil i ispušta voda u cjevovod i vrši gašenje požara.