Kako odabrati pravu veličinu sudopere

Prvi i najvažniji korak prilikom izbora sudopere je određivanje dimenzije i oblika sudopere!

Preporuka je da sudoperu birate u odnosu na veličinu kuhinje, ali i u odnosu na Vaše kulinarske zahtjeve: koliko često kuvate i kakva jela. U manjim kuhinjama velike sudopere sa više korita i cjediljki mogu djelovati glomazno. Sa druge strane, mala sudopera u velikoj kuhinji može djelovati neskladno. Ako se Vaše kuvanje svodi na brzu pripremu polugotovih i gotovih jela vjerovatno Vam je dovoljna sudopera sa jednim koritom za pranje posuđa, dok česta upotreba kuhinje i kuvanje složenih obroka podrazumijeva odabir profesionalnije i veće sudopere.

U nastavku pročitajte korake koji Vam mogu pomoći u izboru, a ukoliko i dalje niste sigurni koja opcija je najbolja za Vas preporučujemo da se konsultujete sa arhitektom ili dizajnerom enterijera.

Dimenzija kuhinjskog kabineta

Prvi korak je određivanje dimenzije kuhinjskog kabineta (elementa). Standardni kuhinjski kabineti su širine 40cm, 45cm, 50cm, 60cm, 80cm i 90cm, i naravno ugaoni. Za velike specijalizovane kuhinje po porudžbini se mogu praviti i veći kabineti od 100cm, 120cm...

Standardne širine kuhinjskog kabineta

Za male kuhinje veličine do 4 modula (odnosno dužine do 2,4m) skladni su kabineti širine do 60cm ili ugaoni kabinet.

Za srednje kuhinje veličine od 5 do 9 modula (odnosno dužine od 3,0m do 5,4m) odgovarajući su kabineti širine od 60cm do 90cm.

Za velike kuhinje veličine od 10 modula (odnosno dužine od 6,0m) mogu se po porudžbini raditi veliki kabineti.

Veličina kuhinjskog kabineta u odnosu na veličinu kuhinje

Dimenzija sudopere

Kada ste odredili dimenziju kabineta, slijedi odabir dimenzije sudopere koja se uklapa u kabinet. Sudopere se proizvode sa jednim koritom, sa više istih ili različitih korita, sa dodatkom jedne ili dvije cjediljke. Proizvode se u različitim kombinacijama i dimenzijama.

Korito mora biti manje ili jednako veličini kuhinjskog kabineta, a u zavisnosti od načina ugradnje sudopere, cjediljka može preći na susjedni kabinet. Više o načinu ugradnje sudopere možete pročitati ovdje.

Različite sudopere u standardnim kuhinksim kabinetima

Jedno korito je najracionalnija opcija za male kuhinje. Za srednje kuhinje pogodne su sudopere koje imaju jedno korito i cjediljku. U profesionalnim velikim kuhinjama praktikuju se sudoperi sa tri korita i dvije cjediljke: veliko korito sa cjediljkom za pranje i sušenje voća i povrća, manje korito u sredini za odmrzavanje duboko smrznutih proizvoda (riba i meso) i veliko korito sa cjediljkom za pranje i sušenje posuđa.

Lijevo sudopera u maloj kuhinji, u sredini sudopera u srednjoj kuhinji, desno sudopera u velikoj kuhinji

Oblik sudopere

Na kraju odaberite oblik. Primjena novih matreijala omogućila je proizvodnju sudopera sa koritima u raznim oblicima: kvadratni, pravougaoni, okrugli, ovalni, složeni...

Lijevo okrugla sudopera, u sredini kvadratna sudopera, desno sudopera složenog oblika sa ovalnim koritom

Okrugli oblik je idealan za sudopere sa jednim koritom u malim kuhinjama. Kvadratni i pravougaoni oblici su idealni kada sudopera ima više korita zbog uklapanja. Složeni oblici se koriste za male ugaone kuhinje kada se želi maksimalno iskorititi prostor.

Kada ste izabrali pravu veličinu sudopere za Vašu kuhinju, možete se pozabaviti izborom materijala i izborom kuhinjske slavine o kojima smo detaljnije pisali ovdje: matreijali i slavina.

Crta Pročitajte još

  Koji način ugradnje sudopere odabrati

  Koji su najbolji materijali za kuhinjske sudopere

  Koji su najbolji materijali za izradu kuhinje

  Šta treba znati prije kupovine česme za sudoperu



19.12.2022. Gradnja


# enterijer # kuhinja # namještaj i oprema # sudopera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!