Šta treba znati o staklu za tuš kabine

Na tržištu se mogu naći različita stakla za tuš kabine. Izbor zavisi od kupovne moći, kao i sigurnosnih i estetskih zahtjeva. U nastavku pročitajte šta sve treba znati o staklu za tuš kabine.

Vrste stakla

Obično staklo nije opcija za tuš kabinu. Njegove mehaničke karakteristike i nemogućnost da podnosi temperaturne šokove čine ga nepodobnim za upotrebu u kupatilu jer može lako doći do loma.


Najčešće se koristi kaljeno staklo. Ono je četiri puta jače od običnog stakla, dobro podnosi visoke temperature 220-320°C i temperaturne šokove. Teško se lomi, a kada se slomi raspršava se u male, relativno neškodljive komade.


Najbolja opcija je laminirano staklo koje je najsigurnije. Ono se sastoji od dvije ili više staklenih ploča koje su spojene čvrstom folijom koja ih drži spojenim na jednom mjestu.


Kao ekonomičnija i sigurnija varijanta koristi se plastika kao zamjena za staklo. Iako se čini kao bolje rješenje zapravo nije. Plastična vrata se brzo prljaju, lakše se sakupljaju bakterije i imaju kratak vijek trajanja. Moraju se svakodnevno čistiti zbog čega vremenom mijenjaju izgled. 

Lijevo obično, u sredini kaljeno, desno laminirano staklo

Obrada stakla

Staklo može biti transarentno, matirano, ukrašeno ili obojena.


Transparetno ili prozirno staklo je nepogrešiv izbor. Elegantno je, propušta svjetlost u kabinu, lako se čisti, ali ne pruža privatnost.


Mat ili zamagljeno staklo je neprozirno te pruža intimu tokom tuširanja, a istovremeno dozvoljava prolazak svjetlosti u kabinu. Stepen prozirnosti mat stakla zavisi od tehnike proizvodnje.


Urašeno staklo se dobija kada se sa jedne ili dvije strane utisne otisak određenog dizajna koji trajno ostaje na ploči. Na staklu mogu biti naslikane šare ili može biti u drugoj boji.

Transparentno staklo

Mat staklo

Ukrašeno staklo

Obojeno staklo

Crta Pročitajte još

  Šta treba znati o kaljenom staklu

  Tuš kabina ili kada



13.03.2023. Gradnja


# kaljeno staklo # staklo # staklo za tuš kabinu # tuš kabina

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!