Šta treba znati prije kupovine bojlera

Kupujete novi bojler? Na tržištu se mogu naći različiti modeli. Izbor zavisi od kupovne moće, veličine domaćinstva, ali i zahtjeva u pogledu energetske efikasnosti. U nastavku pročitajte šta sve treba znati prije kupovine bojlera.

Kazan

Kazan može biti izrađen od čeličnog lima i nerđajućeg čelika. Kazan od čeličnog lima je ekonomičnija varijanta. On je zaštićen slojem emajla što ga čini proizvodom sa dobrim performansama sa povoljnom cijenom. Sa druge strane, kazan od nerđajućeg čelika, odnosno prohroma je otporan na koroziju i hemijski neutralan, što ga čini dugotrajnijm proizvodom.


Prilikom zagrijavanja vode u bojleru, usled porasta pritiska vode na zidove kazana dolazi do skupljanja i širenja kazana. Zato je debljina kazana važna kako ne bi došlo do deformacija i oštećenja bojlera koji bi kao takav postao rizičan za upotrebu. Zato, veća debljina zida kazana podrazumijeva dugotrajniji bojler.

Termostat

Termostat je uređaj u bojleru zadužen da aktivira i zaustavi zagrijavanje vode kada se postigne zadata temperatura. Takođe, termostat kontroliše i sprječava mogućnost pregrijavanja vode i stvaranje velikog pritiska koji bi mogao dovesti do eksplozije uređaja. Termostati mogu biti analogni, digitalni, čak i pametni kojima možete upravljati putem svog telefona.


Zapremina

Standardni kućni bojleri su zapremina od 50l do 120l. Broj priključaka za vodu (umivaonik, kada, sudopera...) i broj članova domaćinstva su osnovni parametri za određivanje zapremine bojlera. Bojler od 50l je dovoljan za dvije osobe. Za tročlane i četvoročlane porodice idealan je bojler od 80l. Za veći broj ukućana tu su bojleri od 100l i 120l.

Nataloženi kamenac na grijaču

Održavanje i servisiranje

Redovnim održavanjem bojlera mogu se postići znatne uštede u potrošnji električne energije. Prije svega, treba provjeriti ispravnost instalacija i slavina, i redovno čistiti unutrašnjost kazana kako se kamenac ne bi taložio na grijač i time smanjivao njegovu snagu prilikom zagrijavanja vode.

Crta Pročitajte još

  Koliko košta renoviranje kupatila

  Prednosti i nedostaci sistema centralnog grijanja



15.03.2023. Gradnja


# bojler # centralni bojler # enterijer # kupatilo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!