Ravni krovovi

Ravni krovovi su vrsta krova koja se više koristi u urbanoj sredini zbog svoje moderne estetike i praktičnosti. Iako se nazivaju ravnima, ti krovovi zapravo imaju blagi nagib, što je dovoljno za odvodnju vode, ali nije toliko izraženo kao kod tradicionalnih krova s kosim nagibom.

Izvor: topseal.co.uk

Glavna prednost ravnih krovova je mogućnost korištenja prostora na vrhu zgrade za razne namjene, poput stvaranja terasa ili zelenih površina. To može pomoći u stvaranju dodatnog prostora za opuštanje ili druženje na otvorenom, što je vrlo važno u urbanoj sredini gdje je nedostatak zelenih površina čest problem.


Takođe, ravni krovovi omogućavaju lakši pristup krovu za održavanje i popravke. S obzirom na to da je nagib krova manji, radnici mogu raditi u stabilnijim i sigurnijim uslovima. Ovo je posebno važno u situacijama kada su potrebne popravke instalacija ili kada je potrebno zamijeniti neke dijelove krova.

Izvor: suresealflatroofing.co.uk

Međutim, jedan od glavnih izazova kod ravnih krovova je osiguravanje učinkovite odvodnje vode. Budući da su ravni krovovi veoma blago nagnuti, voda se lakše može nakupiti i stvoriti probleme s propuštanjem krova ili oštećenjem materijala.


Da bi se spriječili problemi s vodom, na ravne krovove se postavljaju slojevi hidroizolacije, koji sprječavaju prodor vode u unutrašnjost zgrade. Hidroizolacijski sloj obično je napravljen od bitumenske membrane, PVC-a, EPDM-a ili nekog drugog materijala koji je otporan na vlagu i vremenske uslove.

Izvor: americanweatherstar.com

Nakon što je hidroizolacija postavljena, sljedeći korak je dodavanje slojeva termoizolacije kako bi se smanjili toplotni gubici i poboljšala energetska učinkovitost zgrade. Izolacija može biti od mineralne, staklene vune, pjene ili nekog drugog materijala koji ima dobru termoizolacijsku vrijednost.


Nakon izolacije, postavlja se sloj zaštitnog materijala koji može biti beton, asfalt, drvo, šljunak, PVC folija ili neki drugi materijal. Odabir materijala ovisi o različitim čimbenicima, poput troškova, estetike, težine i trajnosti. Ravni krovovi su popularni zbog svoje estetike i funkcionalnosti, ali zahtijevaju pažljivo planiranje i održavanje kako bi se osigurala učinkovita odvodnja vode i sprječila oštećenja krova.

Crta Pročitajte još

  Primjena ravnih krovova i njihova podjela

  Kako odrediti odgovarajući nagib krovnih ravni

  Recite DA zelenim krovovima



20.04.2023. Gradnja


# hidroizolacija # ravan krov # termoizolacija # zaštita termoizolacije

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!