Kako odabrati odgovarajuću veličinu televizora

Veličina televizora se odnosi na dužinu njegove dijagonale koja se mjeri od gornjeg lijevog ugla po ekranu televizora do donjeg desnog ugla i izražava se u inčima. Ako ste odlučili da kupite novi, imajte u vidu da nije uvijek najveće najbolje. U nastavku pročitajte kako odabrati televizor odgovarajuće veličine!

Preporučeno odstojanje od televizora tokom gledanja

Pri odabiru televizora za svoj dom treba uzeti u obzir preporučeno rastojanje i ugao gledanja. Najbolji doživljaj gledanja postiže se kada 40° vidnog polja gledaoca zauzme ekran. Ovo rastojanje vidnog polja može se izračunati ako je poznata veličina televizora tako što se veličina ekrana, tj. dijagonale pomnoži sa 1.2.

Objasnimo na primjeru televizora od 75 inča. Kada 75 pomnožimo sa 1.2 dobijamo 90 inča, odnosno 2.3m. To znači da je televizor od 75 inča idealan za dnevnu sobu u kojoj je sofa 2.3 m udaljena od TV-a. Ukoliko je stvarna udaljenost u prostoru manja bolje odabrati manju veličinu TV-a, i obrnuto.

Provjerite stvarne dimenzije

Uzbuđenje zbog kupovine novog televizora može da navede da zaboravite na samu montažu. Važno je provjeriti fizičke dimenzije televizora sa postoljem i ivicima, kao i njegov smještaj u sobi. Uporedite stvarne dimenzije televizora sa budućim rasporedom u sobi kako bi bili sigurni da sve staje.



29.05.2023. Gradnja


# rastojanje gledanja # televizor # veličina televizora

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!