Kako odabrati boju svjetla LED sijalice

Pri kupovini sijalice uvijek vodima računa o jačini, često zaboravljajući temperaturu, odnosno boju svjetlosti. LED sijalca može emitovati svjetlost u različitim bojama, pa kupovina odgovarajuće može biti nezgodna. U nastavku pročitajte više o bojama svjetlosti LED sijalica!

Boja svjetlosti je određena temperaturom koja se izražava u kelvinima (K), osnovnom jedinicom SI sistema. U odnosu na temperatur, LED sijalice možemo da podijelimo u tri grupe koje imaju svoje oznake i koje su uvijek istanuta na pakovanju proizvoda:

  • od 2600 K do 3000 K - toplo bijela/warm white
  • od 3200 K do 4000 K – bijela/white ili daylight white
  • od 4200 K do 6500 K - hladno bijela/cold white

Toplo bijela

Svjetlost temperature između 2600 K i 3000 K, odnosno toplo bijela svjetlost, je najsličnija boji svjetlosti klasične sijalice sa užarenim vlaknom koja daje toplu žutu svjetlost temperature 2700 K. Ove temperature idealne su za stambene prostore, prvenstveno za dnevni boravak i spavaće sobe, ali i za sve vrste ambijentalnog osvjetljenja prostora


Bijela

Svjetlost temperature između 3200 K i 4000 K, odnosno bijela svjetlost, je najsličnija dnevnoj svjetlosti. Zato se preporučuje za prostorije u kojima se obavljaju radni zadaci. Najčešće se koristi u kancelarijama, bolnicama, kao i u pojedinim stambenim prostorijama kao što su: kupatilo, kuhinja i garaža.


Hladno bijela

Svjetlost temperature između 4200 K i 6500 K, odnosno hladno bijela svjetlost, je najsličnija boji neba. Ove temperature svjetlosti mogu stvarati nelagodu i zamarati oči. Zato se njihova upotreba preporučuje samo kada je potrebno jako osvjetljenje, za određene radne površine, izloge isl.

Crta Pročitajte još

  Zašto odabrati LED sijalice

  Šta treba znati prije kupovine i ugradnje LED trake



10.07.2023. Gradnja


# led # led sijalice # LED traka # osvjetljenje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!