Šta je pačokiranje

Pačokiranje je postupak saniranje površinskih oštećenja kod betonskih elemenata pri kojem se oštećeni djelovi betona ispunjavaju malterom kako bi se dobile ravne betonske površine. Izraz „pačokirati“ je nastao od engleske riječi „patch“ što znači zakrpa pa se ovaj postupak popularno naziva i krpljenje betona. 

Uzroci pojave oštećenja na betonskim površinama

Greške u izvođenju


Greške u izvođenju betonskih elemenata se najčešće javljaju usljed loše ugradnje betona. Do loše ugradnje često dolazi kada je gustina armature velika i kada se pri ugradnji betona ne posveti dovoljno pažnje vibriranju betona.

Zahtjevi oplate


Kod izvođenja određenih betonskih elemenata, kakva su na primjer samostojeća liftovska okna, je potrebno unutrašnju i spoljašnju oplatu zida liftovskog okna povezati metalnim šipkama kako bi oplata mogla podnijeti težinu svježeg betona. Nakon očvršćavanja betona i uklanjanja oplate, ostaju rupe u betonu koje je potrebno sanirati.


Mehanička oštećenja


Oštećenja betonskih površina mogu biti mehaničke prirode, nastala usljed udara ili eksplozija.


Starenje betona


Beton ima svoj vijek trajanja koji se kreće od 60 do 80 godina za standarne betone. U toku eksploatacije beton je izložen temperaturnim promjenama, dejstvu mraza i hemijskim jedinjenjima koja doprinose njegovoj degradaciji i pojavi oštećenja. 

Proces pačokiranja

Zidovi se očiste od žica i eksera preostalih posle skidanja oplate. Kako bi se površina betona uspješno sanirala, potrebno je ukloniti sve nestabilne djelove betona kako bi došli do čvrste i kompaktne betonske površine. Ukoliko su se u betonu kreirala velika udubljenja koja su izložili armaturne šipke, potrebno je šipke premazati nekim od sredstava za zaštitu od korozije.


Prije nanošenja maltera beton se kvasi sunđerom kako bi se obezbijedilo bolje prijanjanje. Ukoliko je moguće, preporučuje se postavljanje oplate da bi se olakšao proces nanošenja maltera. Zatim se neravnine i udubljenja u betonu ispune malterom. Nakon što se malter osuši, oplata se uklanja i šira površina betona se tretira sa rijetkim malterom kako bi se sanirani dio betona uklopio sa okolnom površinom. Malter se razvlači četkom pokretima ruke u dva pravca: horizontalno i vertikalnio. 

Crta Pročitajte još

  Malterisanje zidova - Postupak, vrste i utrošak materijala

  Od čega se dobija malter



02.08.2023. Gradnja


# armirani beton # malterisanje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!