Standardne mjere koje treba znati prije uređenja kupatila

Da bi u potpunosti uživali u komforu kupatila važo je da kupatilske elemenate i galanteriju ne postavljate napamet već da se pridržavate provjerenih mjera. U nastavku pročitajte standardne mjere koje treba znati prije uređenja kupatila.

Umivaonik

Visina na koju se postavlja umivaonik zavisi od modela umivaonika i načina ugradnje: konzolni, ugradni, nadgradni itd. Prilikom montaže na zid ili izrade namještaja u koji će se umivaonik ugraditi imajte u vidu da je optimalno da visina od poda do gornjeg ruba umivaonika bude 85cm.

Slavine

Zidne slavine se postavljaju na odgovarajuću visinu u odnosu na namjenu. Zidna slavina za umivaonik se postavlja na visini od 110cm od poda. Imajte u vidu da ako želite da se slavina nalazi na umivaoniku, onda se instalacije izvode niže, na visini od cca 60cm od poda. Slavina za kadu se postavlja na visini od 85cm od poda, a slavina za tuš kadu na visini od 110cm.

Tuš glava ili držač tuš ručice

Uobičajno je da se tuš glava postavlja na visini od 180cm do 200cm od poda. Ukoliko umjesto tuš glave imate tuš ručicu, njen držač se postavlja nešto niže.

Držač peškira

U ponudi se mogu naći različite vrste držača za peškire: kukice za kačenje, šipke ili prstenovi. Mogu se naći u rezličitim veličinima, različitog dizajna i materijala. Kada ste odabrali odgovarajući, važno je znati na koju visinu ga postaviti.


Držač za koji se kači peškir namijenjen sušenju ruku posle umivanja, obično se postavlja na visinu od 120cm od poda. Ipak, u zavisnosti od visine korisnika i individualnih zahtjeva može biti postavljen na visini od 110cm do 140cm. Ukoliko se držač peškira nalazi iznad umivaonika, preporučuje se visina od 50cm do 55cm iznad umivaonika. Držač za koji se kači peškir namijenjen za sušenje tijela posle tuširanja, obićno se postavlja na visinu od 180cm.

Držač toalet papira

U ponudi se može naći podni držači toalet papira. Kod ovog modela ne morate da brinite na koju visinu ga treba postaviti, jednostavno ga montarite i postavite na pod. Ukoliko ste se ipak odlučili za standardni zidni držač toalet papira onda je važno da znate da se postavlja na vsinu od 65cm od poda.


14.08.2023. Gradnja


# galanterija # kupatilo # kupatilska galanterija # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!