Minimalna kuća u Tojoti

fotografija:Jumpei Suzuki

Minimalna kuća u Tojoti, dizajnirana za mladu porodicu sa dvoje djece od strane japanskog biroa Nori Architects, predstavlja novi prototip urbanog stanovanja u kojem je dizajn prilagođen smanjivanju građevinskog otpada kao i mogućnosti lakog obnavljanja i prilagođavanja objekta u budućnosti.

fotografija:Jumpei Suzuki

Uska parcela, ograničena kućama kao i putevima, služila je arhitektama kao strogo definisan okvir koji ih sve vrijeme usmjeravao kroz proces razvoja koncepta kuće. Njihovo rješenje sadržano je u kompaktnoj dvospratnoj kući, sa istaknutom,ogoljenom drvenom strukturom i jednostavnom unutrašnjom i spoljašnjom završnom obradom.

fotografija:Jumpei Suzuki

Minimalna kuća je organizovana oko dva prostora dvostruke visine; trpezarija i kuhinja u prizemlju u prednjem dijelu kuće i dnevni boravak na prvom spratu pozadi. Višenamjenska soba, kupatilo i skladišni prostori ušuškani su ispod dnevne sobe, povezujući se sa malim zadnjim vrtom. Iznad trpezarije na prednjem dijelu kuće, dvije spavaće sobe gledaju na terasu pune visine kroz koju se pristupa kući, omotanoj metalnom mrežom i valovitom plastikom kako bi se omogućilo filtriranje svjetlosti i vazduha.

fotografija:Jumpei Suzuki

Veliki prozor na jugoistočnom zidu dnevne sobe povezuje kuću sa gradom. Natkrivena terasa duž ulične strane trpezarije i kuhinje ima mrežastu prednju stranu i prozirne zidove sa strane pomoću kojih je omogućen potpun pristup promjenljivom svijetlu i vjetru, uz održavanje umjerenog osećaja udaljenosti od grada. Kako bi se obezbijedio komfor tokom cijele godine i postigla energetska efikasnost, dosta pažnje je bilo skoncentrisano na dizajn spoljašnje kože i mehaničke opreme.

fotografija:Jumpei Suzuki

Korišćenjem izolacije, prozorskih krila visokih performansi i nadstrešnice, zgrada je postigla visoke performanse omotača, sa UA vrijednošću od 0,49 (ZEH+ standard) i ēAC vrijednošću od 2,2 (iznad standarda za uštedu energije). Udobno toplotno okruženje je postignuto pri malim troškovima, osmišljavanjem ventilacionih puteva i korišćenjem ventilatora i kanala za distribuciju toplog/hladnog vazduha iz jednog podnog klima uređaja u preostale zone. Pored toga, cijela lokacija, uključujući i samo tlo, je poboljšana kopanjem rovova i rupa u spoljašnjosti, zakopavanjem organskih materijala i omogućavanjem kretanja vode i vazduha kroz tlo.



„U okviru ograničenog budžeta, osmislili smo načine da obezbijedimo visoke performanse kombinacijom smisleno smanjene količine materijala i jeftine opreme“, objašnjavaju arhitekte.


 


„Ovo je prijedlog za novi prototip urbanog stanovanja u doba globalne ekološke krize – punog svjetlosti, vjetra i prirodnih materijala sa manje građevinskog i materijalnog otpada“

fotografija:Jumpei Suzuki

fotografija:Jumpei Suzuki

fotografija:Jumpei Suzuki

fotografija:Jumpei Suzuki

fotografija:Jumpei Suzuki

Crta Pročitajte još

  Ugljenično negativan soliter od drveta

  Samo od drveta

  Fizičke osobine drveta kao građevinskog materijala



22.12.2023. Gradnja


# drvo # konstrukcija # mala kuća # održivi dizajn # održivost

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!