5 najčešćih grešaka koje pravite u uređenju vaše dnevne sobe

Na vrhu hijerarhije vašeg doma obično se nalazi dnevna soba kao mjesto na kojem provodite najviše vremena. Upravo zbog toga, toj prostoriji posvećujete više pažnje u želji da kreirate adekvatno dizajniran prostor. Vrlo često, u svojoj želji za stvaranjem upečatljive i udobne dnevne zone, pravite greške koje se ističu u svom narušavanju balansa prostorije. U nastavku teksta pročitajte kojih je to 5 najčešćih grešaka koje pravite u uređenju vaše dnevne sobe.

Imperativ na funkciji

Nije svaka fotelja dizajnirana kako bi obezbijedila višesatni komfor i to je sasvim u redu. Namještaj ne mora biti striktno utilitaristički. Pronalazak ravnoteže između funkcije i forme predstavlja posebnu vrstu umjetnosti i senzibiliteta, a nekad je poželjno prepustiti se intuitivnim odlukama koje će ponekad postavljati estetiku na vrhu liste prioriteta. Upečatljiv komad namještaja kao što je skulpturalna stolica, koja prostor može oplemeniti i učiniti ga dinamičnim, savršeno odgovara za razgovor i sjedenje sa prijateljima.

Skulpturalni komadi namještaja i njihov uticaj na atmosferu u prostoru (stolica na lijevoj i stočić za kafu na desnoj fotografiji)

Namještaj neadekvatnih dimenzija

Nije važan samo stil (i udobnost) vašeg namještaja – već i veličina. Odabir komada pravih dimenzija za sobu je jednako ključan kao i kako izgledaju, a stvaranje ravnoteže vizuelne težine učiniće da vaša dnevna soba odaje utisak kohezije. Velike komade treba upariti sa komadima koji su podjednako grandiozni (inače će male fotelje ili stočić za kafu izgledati preumanjeno čineći prostor haotičnim). Kada namještate svoju dnevnu sobu, počnite sa najvećim dijelovima (sofa, stolice, medijska konzola i sto za kafu) kako biste bili sigurni da su u skladnom međusobnom odnosu. Zatim dalje dodavajte sloj po sloj odgovarajućih predmeta.


Takođe, želimo da istaknemo još jedan specifičan problem koji se često pojavljuje a to je tepih preumanjenih dimenzija koji čini dnevnu sobu neuravnoteženom ili odvojenom od namještaja. Želite da vaš tepih bude dio za uzemljenje koji povezuje sve veće predmete u prostoriji, a odabir prave veličine čini svu razliku. 

Kako izgleda prostor u kojem su komadi namještaja u ravnoteži

Kupujete sve novo

Ponekad kada se soba jednostavno ne spaja u cjelinu i nema atmosferu, to je zato što je sve previše novo. Dnevnoj sobi je potreban dašak stare škole koji joj daje dušu. Pronađite komad namještaja koji je jedinstven. To može biti starinski namještaj kao što je uredan ormarić od danske tikovine, keramička lampa, zanimljiv stalak za kaput ili divlje nepraktična, ali spektakularna italijanska fotelja. Vaša soba će odmah oživjeti.

Kako jedan starinski retro tepih može oživjeti prostor

Namještaj koji mora da se slaže

Možda bi bilo lakše kupiti kompletan set odgovarajućih sofa i fotelja koje se slažu, ali to ne mora predstavljati najbolji izbor. Promiješaj! Vaš namještaj za dnevnu sobu treba da bude usklađen a ne samo da se podudara. Na primjer, kombinujte kožnu sofu sa foteljama od tkanine, uparite mekani kauč od boucle tkanine sa drvenom stolicom. Ključ je u variranju tekstura i oblika u prostoru.

Nedostatak adekvatnog osvjetljenja

Osvjetljenje ima moć da u potpunosti poboljša izgled i atmosferu vaše dnevne sobe. Ali oslanjanje na samo jedan izvor osvjetljenja nije sjajna ideja. Jednostavno korišćenje jedne plafonske svjetiljke ili jedne ili par lampi znači da se fokusirate na samo jedan nivo svjetlosti – a ne da ispunjavate prostoriju za višestruke potrebe. Kako bi se stvorilo osvjetljenje koje zaista sija, dodajte svjetlost u slojevima. AMBIENT (plafonska svjetla) ispunjavaju prostoriju, AKCENT (stone lampe ili svijećnjaci) dovode svjetlost na određene zone i DIRECTIONAL (lampa za čitanje) usmjerava svjetlo za određeni zadatak.

Crta Pročitajte još

  10 pravila za uređenje doma

  Kako urediti stan prema Feng Shui-u



21.02.2024. Gradnja


# akcentualno osvjetljenje # ambijentalno osvjetljenje # dnevna soba # namještaj # osvjetljenje # radno osvjetljenje # uređenje enterijera # uređenje prostora

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!