Vrste i dimenzije zidnih blokova od durisola

Durisol je građevinski materijal sličan onim materijalima namijenjenim za proizvodnju lakih građevinskih ploča heraklit, drvolit i šumalit-ploče.  To je zapravo drveni beton čiji agregat je drvena šuška ili blanjevina natopljena hemijskim sredstvom za zaštitu i trajnost. Durisol se odlikuje postojanošću prema atmosferskim uticajima. Otporan je na vlagu, paru kao i na vatru. Ne napadaju ga ni gljivice ni plijesan. Proizvodi od durisola dijele sličnosti, u svojim karakteristikama, sa drvetom i drvenim građama. Takođe, oni su laki ( 500 do 600 kg/m3 ) i podložni su za rezanje i dalje oblikovanje ( bušenje, dubljenje i tesenje ).

Šuplji durisol blokovi se koriste kao kalupi, tj kao izgubljena oplata za specijalne zidove od betona. Ovi blokovi se slažu pravilno nakon čega im se u šupljine ugrađuje betonska mješavina. Po otvrdnuću, kalupi se ne uklanjaju već preuzimaju na sebe i ulogu toplotnog i zvučnog izolatora, zbog svoje karakteristične toplotne provodljivosti kao i zvučne propustljivosti.

Vrste i dimenzije zidnih blokova

 Proizvodi se ukupno pet glavnih vrsta cijelih i dvije vrste polovinskih blokova, za pravilno slaganje ili vez blokova u zidovima. Još dvije vrste polovinskih blokova bivaju dobijene rezanjem cijelih blokova, van fabrike. Ove vrste blokova se izrađuju u četiri kategorije koje se razlikuju u svojoj širini dok se takođe mogu proizvoditi i u varijantama kao desni ili lijevi komadi.


Cijeli blokovi

Ovi blokovi sadrže dvije oveće šupljine jer imaju četiri vanjske i jednu srednju (pregradnu) okomitu stijenu.

Dužina svakog bloka iznosi 50cm dok njegova visina iznosi 23cm.

Postojeće širine blokova su:

  •      15 cm – namijenjeni nosećim zidovima u prizemnicama kao i za različite nenosive zidove
  •      20 cm – za noseće zidove stambenih i sličnih zgrada, normalnog raspona i visine do 4 etaže
  •      25 cm – za jače opterećene noseće zidove, posebno pogodni za niže etaže u zgradama viših od 4 etaže
  •      30 cm – za jako opterećene nosive zidove se spratnošću preko 8 spratova

 

Po obliku i svrsi razlikuju se: koritasti, serklažni, početni ili završni ravni s pristupkom i uglovni blokovi.

Vrste i dimenzije zidnih blokova od durisola / Isječak iz knjige Đura Peulića, Konstruktivni elementi zgrada

Koristasti blokovi, karakteristični po koritastom sniženim gornjim rubovima svih triju poprečnih stijena, su normalni blokovi u neprekidanim dijelovima zida.


Serklažni blokovi, karakteristični po većem sniženju rubova poprečnih stijena, upotrebljavaju se za slojeve sa serklažima i stubovima.


Početni ili završni blokovi, od serklažnih blokova različiti samo po ravnom rubu jedne čeone strane, se dalje razvrstavaju na one koji imaju ili nemaju pristupak površine 6*6 cm na ravnoj čeonoj strani. Blokovi koji nemaju pristupak se slažu uz otvore za vrata i na krajevima stubova dok se oni sa pristupkom slažu oko otvora za prozore kao i u prozorskim nadvojima. Proizvode se u dvije varijante kao desni i lijevi.


Uglovni blokovi su identični kao početni i završni blokovi, sa jedinom razlikom u postojanju priključka ili udubljenja, na jednoj polovini bočne strane, koji su namijenjeni priključenju blokova drugog zida.

Isječak iz knjige Đura Peulića, Konstruktivni elementi zgrada

Polovinski blokovi, se proizvode u slučaju potrebe za polovinskim koritastim, serklažnim  i završnim ili početnim blokovima, i nastaju rezanjem cijelih blokova ove vrste.

Crta Pročitajte još

  Najčešći tipovi slogova kod zidanih zidova od opeke

  Blokovi za zidanje u potpunosti napravljeni od reciklirane plastike

  Zidanje zida opekom - utrošak materijala



25.03.2024. Gradnja


# durisol # koeficijent toplotne provodljivosti # zidanje # zidni blok # zvučna izolacija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!