Kako pospješiti zvučnu izolaciju u prostoriji

Postoji mnogo načina na koje se može zvučno izolovati prostor, bez obzira na to da li je cilj prigušivanje buke gradskih ulica ili zadržavanje bučne melodije u sobi u kojoj je i proizvedena. Brze popravke, poput kačenja debelih tkanina ili zavjesa na prozorima, povoljne su za budžet kao i za one koji žive kao podstanari. Dodavanje suvomontažnog gipsanog zida, postojećem zidu, nudi trajnije rješenje koje neće vizuelno uticati na prostor. U nastavku teksta izdvajamo nekoliko različitih trikova koji pomažu u pospješivanju zvučne izolacije u prostoriji.

Tkanine na zidu ili paneli

Tvrde površine reflektuju i pojačavaju zvuk, dok prirodno meke površine rade upravo suprotno. Kačenjem debelih tkanina (ćebadi, tapiserije ili jorgana) na zid, vrlo se lako i brzo utiša zvuk. Bilo koji mekani materijal biće efikasan ukoliko ima adekvatnu debljinu (što je materijal deblji, to bolje, tanka tapiserija neće učiniti mnogo).

Međutim, ukoliko orijentalni stil nije poželjan, umjesto visećih tkanina, mogu se koristiti i zidni paneli koji apsorbuju zvuk. Postoje paneli prilično jednostavnog, industrijskog izgleda, koji osim što apsorbuju zvuk, doprinose i estetici prostora. Takođe, ovi paneli mogu se postaviti i na plafon ukoliko na spratu stanuje bučni komšija.

Tepisi

Tepih većih dimenzija može značajno pomoći u smanjenju količine zvuka koju pod reflektuje, a još učinkovitiji efekat se postiže postavljanjem debele podloge ispod tepiha, za dodatnu apsorpciju zvuka.

Zavjese ili umetci za prozore

Poznato je da prozori nisu sjajnu u blokiranju zvuka, međutim postoji nekoliko načina kojima se njihove izolacione sposobnosti mogu unaprijediti. Za brzo i lako rješenje, mogu se postavljati zavjese koje zbog svoje debljine kao i kombinacije korišćenih materijala uveliko doprinose smanjenju buke. Druga opcija mogu biti i umetci za prozore. To su paneli od prozirnog stakla ili akrila koji se mogu postaviti direktno preko postojećih prozora. Vazdušni razmak između postojećeg prozora i umetka zadržava zvuk, čineći onaj njegov dio, koji ipak prodre u prostoriju, mnogo tišim.

Zaštita od promaje

Zaštitnik od promaje na vratima, može pomoći i u prigušivanju zvuka. Za dodatnu zaštitu, može se zalijepiti i pjenasta guma na obodu vrata.

Police za knjige

Kućna biblioteka, police za knjige ugrađene od zida do zida mogu značajno pomoći u prigušivanju buke. Dakle, ukoliko postoji jedan zid kroz koji prodire dosta buke, on se može prekriti policama ispunjenim knjigama koje će smanjiti prenos zvuka kroz zid.


Suvomontažne pregrade od gipsa

Moguće je i dodati više gipsanih ploča na postojeći zid - samo što to rješenje iziskuje malo više novca i vremena. Može se upotrijebiti specijalni gipsani zid koji prigušuje zvuk. Plastični polimerni sloj na poleđini koji manipuliše bukom u potpunosti će blokirati prodiranje zvuka.

Crta Pročitajte još

  Tepih od plastičnih boca (ODRŽIVA GRADNJA)

  Šta treba znati prije kupovine tepisona



17.04.2024. Gradnja


# buka # enterijer # okolna buka # zvučna izolacija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!