Apple je renovirao svoju poznatu Njujorsku radnju na Petoj Aveniji

Apple-ova poznata staklena kocka „cube“ koja se nalazi na Njujorškoj Petoj Aveniji je konačno otvorena nakon značajnog projekta renoviranja. Na ulazu u podzemnu radnju se i dalje nalazi prepoznatljiva staklena kocka sa Apple-ovim znakom ali je prostor ispod sada duplo veći i ima više prirodnog svijetla. Projekat je proizvod saradnje izmedju arhitektonske firme Foster + Partners i firme Apple.

Projekat predstavlja nastavak Steve Jobs-ove vizije prepoznatljive staklene kocke koja je najposjećenije mjesto u gradu. Novi dizajn nadogradjuje postojeću viziju originalnom idejom javnog trga koji oslikava živopisnu prirodu Njujorka. Radnja daje Menhetnu najveću urbanu sobu koja slavi gradski život, raznolikost i kreativnost.

Nova radnja ima duplo više prostora i visina plafona je povećana. Sada ima dva ulaza i upečatljive spiralne stepenice na ulazu. Napravljena su 62 staklena otvora u plafonu koja omogućavaju mnogo više prirodne svjetlosti u odnosu na prošlu varijantu. Na otvorima su instalirana fokusirana svjetla koja osvjetljavaju stolove na kojima su proizvodi.

Javni trg koji se nalazi iznad radnje je opremljen sa staklenim skulpturama na kojima se može sjedjeti, a istovremeno se u njima reflektuje gradska arhitektura. Ispod njihove staklene površine se nalazi inovativni cirkularni sistem hlađenja koji apsorbuje solarnu energiju i sprečava zamrzavanje stakla zimi što omogućava posjetiocima da ih i tada koriste.

15.10.2019. Gradnja


# apple # arhitektura # projekti
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!