Svjetionik za stanovanje

Fotografija: Aldo Amoreti

Italijanski arhitektonski studio Marco Ciarlo Associati je u saradnji sa Studio Daniele preuredio zgradu - svjetionik koji se nalazi između Via Aurelia i plaže u opštini Bergeggi, Savona.

Cilj intervencije sastoji se u revitalizaciji glavnog korpusa i sekundarnog prstenastog volumena smještenog na jugoistoku, oboje u stanju ruševina - ruiniranih i bez krova.

Fotografija: Aldo Amoreti

Projekat predlaže zgradu mješovite namjene koja ispunjava razliku u visini između kolske saobraćajnice i plaže, u strogom skladu sa oblikom prethodne zgrade – svjetionika, u njenoj skulpturalnoj dimenziji i broju otvora.

Čiste i stereometrijske pojavnosti  je veći volume kompozicijem obložen pravilno  isječenim kamenom iu različitim veličinama, uključujući krovne ravni, lođe i neke unutrašnje prostore  s ciljm kreianja monolitnog izgleda , direktno iz pijeska i stijena “ nastale” arhitekture.

Ako se glavno tijelo, volumen, unificira rezanjem pravilnih fasadnih otvora koje bi trebale izgledati kao rupe u kamenu - unutrašnje pozicioniranje prozorskog okvira i staklenih parapeta doprinosi stvaranju ove slike. Sekundarni, manji volumen je oblikovan  lođama nepravilnih linija koje ne prate strogi princip većeg volumena. Duboki prorez na manjem volumenu trebao bi podsjećati na geometriju okolnih stijena na plaži. 

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti

Fotografija: Aldo Amoreti


04.06.2020. Gradnja


# kamen # rekonstrukcija # stambena zgrada # svjetionik # zgrada
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!