Kako vratiti sjaj zastareloj kadi korak po korak

Farbanje kade predstavlja jedan od najekonomičnijih načina kojim možete dotrajalu kadu osvježiti i obnoviti. Većina kompleta za obnovu kade uradi sam ne košta više od 30 eura dok angažovanje profesionalca iziskuje znatno više novca ali je i dalje mnogo pristupačnije od kupovine i ugradnje nove kade. U nastavku teksta, vodimo vas kroz sve korake koje trebate preduzeti kako bi vaša zastarela kada dobila novi sjaj.

Za proces obnove kade potrebno je:

• Komplet za farbanje kade

• Prašak za graviranje (ako nije uključen u vaš komplet; opciono)

• Sredstvo za uklanjanje zaptivača od nerđajućeg čelika ili nož

• Abrazivno sredstvo za čišćenje kade ili izbjeljivač

• Sunđer/četka

• Peškiri za čišćenje

• Papirni ubrusi

• Molerska traka

• Krpe

• Gumene rukavice

• Maska

• Zaštitne naočare

• Ventilator ili prečišćivač vazduha

• Mokri/suvi brusni papir granulacije 400

• Pjenasti valjak za farbanje i pjenasta četka

• Silikonski zaptivač za kadu i pločice i pištolj za zaptivanje

• Vodoinstalaterska traka

Prvi korak: Kupovina kompleta za obnovu/farbanje kade

Prosječan komplet za obnovu kade dolazi sa svim hemikalijama i bojama potrebnim za postizanje glatke, izdržljive završne obrade na keramičkim pločicama, porcelanu, fiberglasu, akrilu, livenom gvožđu itd. Mnogi kompleti takođe dolaze sa prahom za graviranje. Prašak za graviranje nije obavezan, ali može pomoći u uklanjanju stare glazure, što će dalje olakšati prijanjanje nove glazure.

Drugi korak: Uklanjanje starog zaptivanja

Nakon zaustavljanja dovoda vode u kadu, uklanjaju se svi dodaci, uključujući poklopce za odvod, izljeve za kadu i još mnogo toga. U većini slučajeva, to podrazumijeva nježno odvidavanje. Međutim, ponekad je neophodno korišćenje strugača za brtvljenje kako bi se uklonio zaptivač koji zaptiva učvršćenje na povrišini kade. Ostatak postojećeg zaptivača se lagano olabavi i oguli. Takođe, može se koristit i abrazivna podloga za ribanje kako bi se u potpunosti uklonio zaptivač.

Treći korak: Dubinsko čišćenje kade

Kako bi se dobila najbolja moguća završna obrada, proces dorade se započinje sa dubinski očišćenom kadom. Izbjeljivač ili neko drugo abrazivno sredstvo za čišćenje temeljno će očistiti kadu. Potrebno je pažnju usmjeriti na sve pukotine ili spojeve na kojima bi moglo biti buđi ili plijesni. Nakon ispiranja kade, treba je dobro osušiti peškirom.

čišćenje kade

Četvrti korak: Zaštiti se od hemikalija

Slično kao kod priprema za farbanje sobe, potrebno je zalijepiti trake na površinama oko kade. Takođe, prilikom izvođenja ovih radova, neophodno je zaštititi se od hemikalija, nošenjem zatvorene obuće, odjeće kao i rukavica i maske. Prozori trebaju biti otvoreni a izduvni ventilator uključen.

Peti korak: Izravnati površinu

Ukoliko se koristi prah za nagrizanje, on se nanosi u skladu sa upustvima, što obično uključuje dodavanje vode i ribanje abrazivnom podlogom, nakon čega se kada dobro ispere i osuši. Nakon toga, slijedi šmirglanje kade brusnim papirom granulacije 400. Ovaj korak uveliko određuje izgled nove glazure. Ukoliko nije korišćen prah za nagrizanje, šmirglanje će iziskivati više vremena, kako bi se površina adekvatno izravnala. Kada se nakon šmirglanja ispere i osuši papirnim ubrusima. 

Šesti korak: Grundiranje površine

Uz pomoć pjenastog valjka i četke, nanosi se prajmer koji se nalazi u kompletu za obnovu kade. (Ukoliko komplet nije sadržao prajmer, velike su šanse da je to zato što je sredstvo za doradu samousisavajuće.) Bitno je naglasiti da se na kadu nikada ne nanosi običan prajmer.

Sedmi korak: Miješanje sredstava iz kompleta

Komplet za farbanje dolazi sa dvije stvari koje je potrebno kombinovati u ovoj fazi: epoksidnu smolu i učvršćivač. Oni se miješaju prema upustvima proizvođača i potrebno je voditi računa o vremenu koje je dano na raspolaganju, dok se epoksid ne stvrdne, obično to bude oko šest sati. Premaz se nanosi preko površine, tako da se cijela kada kompletira u jednoj sesiji. Nakon toga drugi sloj se takođe nanosi prema upustvima. Na kraju je potrebno kadu ostaviti da se suši najmanje dva do tri dana.

Crta Pročitajte još

  Tuš kabina ili kada

  Šta treba znati prije kupovine kade

  Savjeti za uklanjanje i prevenciju buđi



24.04.2024. Gradnja


# kada # kupatilo # nova kada # obnova # reparacija kade # savjeti # stara kada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!