Šta treba znati prije kupovine kade

Ugradna ili samostojeća, pravougaona ili ugaona, akrilna ili emajlirana? Danas je moguće kupiti kade sa različitim načinima ugradnje, različitih oblika, dimenzija, pa čak i boja. U nastavku pročitajte šta treba znati o kadama!

Način ugradnje

Prema načinu ugradnje kade se dijele na ugradne i samostojeće.


Ugradna kada se postavlja na pod, uz dva ili tri zida za koje se konstrukcija kade pričvrščuje šrafovima. Zatim se postavlja maska ili se kada obziđuje. U odnosu na oblik ugradna kada može biti pravougaona ili ugaona.

Pravougaona ugradna kada

Pravougaona ugradna kada se postavlja uz dva ili tri zida. Može se naći u velikom broju različitih dimenzija pa je dobar izbor i za mala i za velika kupatila. Ugaone ugradne kade se postavljaju u uglu dva zida i u odnosu na pravougaonu zauzima više prostora.

Ugaona ugradna kada

Samostojeća kada se, za razliku od ugradnih, postavlja slobodno u prostoru. Izgleda elegantno i prefinjeno odajući utisak luksuza. Može se naći u različitim dimenzijama i oblicama, od ovalnih do pravougaonih.

Samostojeća kada

Način ugradnje baterije

Pri kupovini kade važno je obratiti pažnju na slavinu, da li je zidna ili stojeća.


Ukoliko su instalacije takve da se česma nalazi na zidu, onda je važno da kupite kadu bez rupe. Ukoliko je ipak predviđena stojeća česma onda morate voditi računa da li želite da se slavina nalazi na kadi ili pored kade. Ukoliko želite da bude na kadi, onda kupite kadu sa jednom ili dvije rupe (jednoručna ili dvoručna baterija). Ukoliko želite da bude pored kade, onda kupite kadu bez rupe.


Više o baterijama za kadu pričitajte ovdje.

Lijevo ugradna kada bez rupe, desno samostojeća kada sa tri rupe

Materijal

Dva osnovna materijala od kojih se izrađuju kade su akril (sintetička plastika) i čelik. Rjeđe se u ponudi mogu pronaći kade od livenog gvožđa, kalaja ili kamena. Svaki materijal ima loše i dobre strane.


Akrilne kade se sastoje od drvene ili čelične konstrukcije i drvene podloge u središtu kade koja se presvlači staklenom vunom. Zatim se nanose slojevi akrilne boje debljine do 8mm. Tako se dobija dovoljno čvrsta, a povoljna kada.


Čelične kade se proizvode od čeličnog lima koji se oblikuje pod pritiskom. Kada je oblikovan, lim se čisti i nanosi se sloj emajla kako bi se dobio završni sloj. Kada se zatim zagrijava na viskoj temperaturi kako bise dobila čvrsta hemijska veza između čelika i emajla.


Savremene akrilne kade su čvrste, dugotrajne i cjenovno najpovoljnije. Akril se lako oblikuje pa je izbor raznovrsniji u odnosu na čelične kade. Takođe, u donosu na čelične kade su značajno lakše i toplije na dodir. Akrilne kade se lako održavaju, ali u odnosu na kvalitetne čelične kade, površina akrilnih se lakše izgrebe. Čelik je dobar provodnik, pa se čelična kada brže zagrije i bolje zadržava toplotu kada se napuni toplom vodom.

Lijevo čelična, desno akrilna kada

Dimenzije, oblik i boja

U ponudi se mogu naći kade različitih veličina. Sa rastom veličine raste i cijena kade. Mogu biti različitih oblika: ovalne, pravougaone, ugaone ili posebno dizajnirane sa neobičnim oblicima. Moguće je čak kupiti kade u boji. Crna je posebno tražena u poslednje vrijeme, a tu su i varijante sa bijelom unutrašnjom i nekom drugom spoljašnjom bojom.

Crta Pročitajte još

  Šta treba znati prije kupovine česme za kadu

  Tuš kabina ili kada

  Šta treba znati prije kupovine umivaonika



18.09.2023. Gradnja


# enterijer # kada # kupatilo # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!