Šta treba znati prije kupovine česme za kadu

Danas je moguće kupiti baterije za kadu sa različitim sistemom ugradnje, različitih sistema upravljanja, različitih oblika pa čak i boja. U nastavku pročitajte šta sve treba znati o baterijama za umivaonik.

Način ugradnje

Česme za kadu se mogu ugraditi na tri načina: na zid, na pod ili na obod kade. Zidne baterije su polegnute i montiraju se na zid, iznad kade. Samostojeće česme su uspravne i montiraju se na pod, pored kade. Stojeće česme su takođe uspravne i montiraju se na obod kade.

Lievo zidna, u sredini samostojeća i desno stojeća česma za kadu

O ovoj stavci treba voditi računa prije izvođenja instalacija koje treba izvesti u skladu sa opredjeljenjem da li je česma, zidna, podna ili stojeća. Ukoliko renovirate postojeće kupatilo treba obratiti pažnju na položaj instalacija i u odnosu na njih kupiti odgovarajuću česmu i kadu.


Ukoliko mijenjate samo česmu, ne i kadu, treba obratiti pažnju da li je kada bez rupe, sa jednom ili tri rupe. Ukoliko je kada bez rupe to znači da su instalacije za česmu izvedene u zidu iznad kade ili na podu pored kade. Ukoliko kada ima jednu rupu, kupujete stojeću jednoručnu česmu, a ukoliko ima tri rupe kupujete stojeću dvoručnu slavinu.

Način upravljanja

Po načinu upravljanja česme za kadu mogu biti jednoručne i dvoručne. Jednoručne česme se sastoje od jedne ručice kojom se podešava protok vode i temperatura. Prilikom kupovine obratite pažnju na to koliko je jednostavno česmom rukovati i koliko precizno podešava temperaturu (širi ugao znači i preciznije postavke). Dvoručne česme se sastoje od dvije ručice. Jedna ručica je za toplu, a druga za hladnu vodu.

I zidne, i podne, i stojeće česme mogu biti jednoručne ili dvoručne. Važno je da prilikom izvođenja radova znata šta želite i da u odnosu na želje izvedete instalacije i kupite odgovarajuću kadu, a onda i česmu. Pri renoviranju je, kao što smo već objasnili, važno pogledati postojeće instalacije i kadu i u odnosu na njih kupiti odgovarajuću česmu.

Vrste ventila

Ventili su ti koji „rade sav posao“. Sastoje se od pokretnih djelova koji kontrolišu protok vode. Od vrste i kvaliteta ventila koji je ugrađen u slavinu zavisi i njena dugotrajnost. Mogu biti kuglasti ili sa keramičkim diskovima. Za većinu stručnjaka dobar ventil je keramički. Slavine sa keramičkim ventilom mogu biti i jednoručne i dvoručne, dok slavine sa kuglastim ventilom mogu biti samo jednoručne.

Dimenzija i boja

Baterije se mogu naći u tri veličine: male, srednje i velike. U zavisnosti od položaja baterije u odnosu na kadu treba kupiti odgovarajuću veličinu.

Najrasprostranjenije su hromirane baterije koje imaju hrom sivu boju. Ipak, danas je moguće naći veliki broj baterija u boji i specifičnog dizajna.

Crta Pročitajte još

  Šta treba znati prije kupovine česme za umivaonik

  Šta treba znati prije kupovine česme za sudoperu

  Tuš kabina ili kada



16.08.2023. Gradnja


# česma za kadu # enterijer # kupatilo # namještaj i oprema

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!