Tamo gdje su magarci

Fotografija: César Béjar

Mala kuća u meksičkoj državi Guanajuato uzdiže se u kompleksu organizovanom u obliku krsta. Izgrađen od lokalnog kamena, uspostavlja dijalog poštovanja prema okolini. Kamene staze definišu četiri kvadranta. U donjem desnom uglu je prilaz, koji stanara ili posjetitelja dočekuje vrtom autohtonog bilja. Drugi kvadrant je za parking, sa hladovinom koja je davala drveće koje je tu bilo ranije. Zid štiti ulaz, osigurava privatnost u zatvorenom prostoru i naglašava horizontalno prisustvo planine u pozadini. Unutar ovog kvadranta nalaze se jednosobni stanovi, gdje su javne površine odvojene od privatnih jednim volumenom koji sadrži kupatila, garderobu i servisni dio. A četvrti kvadrant je za kancelariju, jedini vertikalni element koji se ističe, kontrapunkt horizontalnom karakteru ostatka.

Fotografija: César Béjar

HW studio je započeo rad na ovoj maloj kući i nakon temeljnog istorijskog istraživanja, zaključio je da u Meksiku postoji nekoliko mjesta sa tako jakim graditeljskim identitetom kao što je Guanajuato. To se jasno ogleda u njegovoj arhitekturi, kuhinjskom priboru, akvaduktima, legendama, čak i u njegovim herojima kao što je Pipila, koji na leđima nosi ogromnu stijenu kako meci konzervativaca ne bi stigli do njegovog puka.

Fotografija: César Béjar

U ovom dijelu zemlje, kamen je element duboko ukorijenjen u bilo kojem obliku kulturnog izražavanja. Zbog toga je vrlo lako i prirodno odabran materijal za ovo arhitektonsko djelo. Pored toga, u blizini je stovarište materijala i sposobna radna snaga; potaknut je dijalog o poštovanju između umjetnine i okoline. Cijeli kompleks je organizovan na osnovu krstastog plana; tako je prostor podijeljen na četiri kvadranta krstom kamenih uličica koje definišu staze, uokviruju sve trenutke i odvajaju jedan kvadrant od drugog.

Fotografija: César Béjar

Nakon podjele, svakom od ovih kvadranata dodijeljen je "poziv" (namjena): donji desni kvadrant, koji je prvi, prima stanovnike po njihovom dolasku; ima zadatak da smjesti endemski vrt koji jača, štiti i prima živa bića i ljude. U drugom kvadrantu se nalaze automobili; Posebna pažnja se vodila o drveću tokom gradnje, jer bi pružalo hlad za zaštitu automobila od sunca. Povrh svega, dugačak, jedva zasvođen kameni zid štiti ulaz, izbjegava pogled u unutrašnjost kuće i naglašava horizontalno prisustvo planine u pozadini. U trećem kvadrantu je jednosobna kuća; Javni prostori su odvojeni od privatnih jednim volumenom koji sadrži kupatila, garderobu i servisni prostor, koji se prekida sa otvorenim tlocrtom. U četvrtom kvadrantu je kancelarija; ovo je jedini vidljivo istaknuti vertikalni element koji je u kontrastu s horizontalnošću krajolika i ostalim elementima, nastojeći ovim gestom koketirati sa kultnim volumenima rudnika Santa Brígida u Mineral de Pozos.

Fotografija: César Béjar

Rasprostranjenost ovih prostorija tjera na trajno hodočašće među njima. Čini da stanar ili posjetilac je u kontaktu sa zemljom, vazduhom i planinom kao da se nalazi u drevnom manastiru, uokvirujući pejzaž, ali istovremeno čineći njegov prirodni dio.

Fotografija: César Béjar

Fotografija: César Béjar

Fotografija: César Béjar

Fotografija: César Béjar

Fotografija: César Béjar

Fotografija: César Béjar

Crta Pročitajte još

  Beton unutar stare kamene oplate

  Dom koji odaje počast tradicionalnom identitetu

  Mislili su da je neponovljiva

  Obnova gradjevine iz XV vijeka

  Savršena alhemija



10.01.2023. Gradnja


# ambijent # kamen # kuća
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!