Prva džamija na svijetu koja će se graditi tehnologijom 3D štampe

3D štampanje je tehnologija u razvoju koja ima sve veću primjenu u građevinarstvu zbog toga što povećava efikasnost i rješava problem nedostatka radne snage. Do sada smo svjedočili 3D štampanju kuća, turističkih objekata i kancelarija ali ovo je prva džamija koja će biti izgrađena korišćenjem ove relativno nove tehnologije. Izgradnja će početi u oktobru 2023 godine, a planirani završetak je kraj 2025 godine. 

Džamija će biti izgrađena u Dubajiu, u naselju Bar Dubai koje se smatra jednim od najstarijih naselja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Džamija će moći da primi oko 600 posjetilaca što je čini jednom od manjih džamija ukoliko uzmemo u obzir da najveća džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, džamija Sheikh Zayed, ima kapacitet od čak 40 000. 

Samo tri osobe koje su specijalizovane za upravljanje 3D robotskim štampačem će sagraditi džamiju, a za izgradnju će se koristiti specijalna betonska mješavina. Brzina štampanja  će iznositi 2 metra kvadratna po satu. Predviđa se da će biti potrebno 4 mjeseca za potpuni završetak 3D štampanja dok će ostali radovi trajati dodatnih 12 mjeseci. 

Odluka da se džamija gradi korišćenjem tehnologije 3D štampe je u skladu sa ambicioznim planom Dubaija da postane vodeći tehnološki centar do 2030. godine. Inicijativa „Dubai strategija 3D štampe“ je započeta 2016. godine sa ciljem da pozicionira Dubai kao čvorište tehnoloških inovacija. Kako bi ostvarili postavljani cilj da 25% svih budućih zgrada bude izgrađeno korišćenjem 3D štampe, vlasti su izdale pravilnike koji regulišu primjenu ove tehnologije u oblasti građevinarstva. 

Crta Pročitajte još

  Kako 3D štampa mijenja arhitekturu i dizajn

  (Video) 3D štampana kuća od biorazgradivih materijala

  3D štampana kuća izvedena za 12 sati



25.01.2023. Gradnja


# 3d štampa # dubai # Džamija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!