Lijepljeno-lamelirani bambus, prednosti i proces proizvodnje

Dobro je poznato da beton, koji je najupotrebljivaniji građevinski materijal, nije pogodan sa stanovišta održivosti i da se širom svijeta traže alternative koje bi doprinijele većem stepenu održivosti u građevinarstvu. Bambus je jedna od alternativa koja bi mogla imati značajniju primjenu u izgradnji objekata. Bambus raste brzo, prisutan je u mnogim zemljama svijeta i ima veoma dobar odnos težine i nosivosti. 

Bambus se kao građevinski materijal najčešće koristi u ruralnim oblastima Jugoistočne Azije i Južne Amerike gdje najviše i raste. Iako se poistovjećuje sa tradicionalnom gradnjom u ruralnim blastima, bambus ima mnogo veći potencijal jer je veoma pogodan za obradu pa se postupkom lameliranja od njega mogu praviti paneli, grede, stubovi i ostali elementi konstrukcije. 


Lijepljeno-lamelirani bambus

Lijepljeno-lamelirani bambus je materijal koji se dobija obradom sirovog bambusa od kojeg se prave lamele koje se međusobno lijepe kako bi se formirali noseći i sekundarni elementi konstrukcije kao što su zidni paneli, grede, stubovi, podne obloge, fasadne obloge...

U poređenju sa lijepljeno-lameliranim drvetom, bambus ima veću čvrstoću i značajno je elastičniji. Zbog strukture svojih vlakana, ima 10 puta veću čvrstoću na zatezanje od drveta. Bambus ima za 40% veću gustinu od drveta što ga čini pogodnijim za izradu mehaničkih spojeva i takođe utiče na veću otpornost na požar. Još jedna prednost u odnosu na drvo je to što je zbog zatvorenije ćelijske strukture stabilniji prilikom temperaturnih promjena i promjena vlažnosti. 


Proces proizvodnje lijepljeno-lameliranog bambusa


1. Izbor odgovarajućih stabala

Stablo bambusa se po pravilu bere nakon 5 godina. Ukoliko se ubere mlađe stablo bambusa ono neći imati odgovarajuću gustinu i stoga će imati slabiju čvrstoću. Sa druge strane, starija stabla mijenjaju boju i utiču na slabiji izgled finalnog proizvoda. 


2. Izrada traka od bambusa (lamele)

Stablo bambusa se na specijalnim mašinama siječe u trake (lamele). Prilikom izrade lamela ostaje otpad koji se kasnije može koristiti kao biomasa za proizvodnju energije. Što više ima otpada to se lamele smatraju kvalitetnijima i postižu bolju cijenu. Razlog je to što je većina površinskog materijala, slabijeg kvaliteta, uklonjeno. 


3. Termička obrada lamela

Lijepljeno-lamelirani elementi od bambusa dolaze u dvije boje: prirodna i karamel. Prirodna boje je boja koja se dobija kada nema termičke obrade. Termičkom obradom lamele postaju tamnije i dobijaju karamel boju. I prirodne i karamel lamele su predviđene za unutrašnju upotrebu dok se karamel lamele mogu koristiti i spolja, ali samo nakon što se impregniraju. 

4. Sušenje

Kao svaki prirodni materijal, bambus se prilikom povećanja vlažnosti širi, a sa smanjenjem vlažnosti dolazi do skupljanja. Prilikom svakog koraka proizvodnje potrebno je kontrolisati sadržaj vlažnosti u samom materijalu kako bi finalni proizvod bio zadovoljavajućeg kvaliteta. Zbog ovoga se lamele nakon rezanja skladište u sušari gdje se isušuju do određene granice. Sadržaj vlažnosti finalnog elementa u velikoj mjeri utiče na njegovo ponašanje nakon ugradnje.  

5. Sortiranje lamela po boji

Kako je bambus prirodni materijal, moguća je manja razlika u boji između različitih lamela. Zbog ovoga se prije dalje obrade one sortiraju po nijansi boje kako bi finalni proizvod imao što uniformniju boju. 

6. Lijepljenje lamela

Nakon sortiranja, lamele se pod pritiskom lijepe kako bi se dobio finalni element. Za lijepljenje se koriste različite vrste ljepkova koji imaju značajan uticaj na kvalitet proizvoda jer određuju čvrstoću veze između lamela. U zavisnosti od tipa elemenata, lamele se mogu lijepiti horizontalno i vertikalno.

Crta Pročitajte još

  Lijepljeno lamelirano drvo

  Šta je lijepljena furnir drvna gradja



20.02.2023. Gradnja


# bambus # lijepljeno lamelirani bambus

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!