Obnova kulturnog centra na principima održivosti

Fotografija: Daria Scagliola

Izgradnja prvih pet od sedam zgrada koje čine projekat Gomila u Palma de Majorci je završena. Projektovan od strane MVRDV i GRAS Reynés Arquitectos, projekat Gomila revitalizuje naselje El Terreno u Palmi na Majorci, kao živopisno, zeleno, održivo stambeno mjesto renoviranjem četiri postojeće zgrade i izgradnjom tri nove.


Svaka od zgrada ima posebnu osobnost stečenu bojama, materijalima i krovnim linijama, a zajedno stvaraju jedinstven ambijent koji je u skladu s mediteranskom kulturom.

Fotografija: Daria Scagliola

El Terreno je jedan od najstarijih kvartova Palme, sa svojim centrom na Plaza Gomila i blizinom luke. Sve do 1990-ih bio je centar kulture, ugošćujući mnoge ugledne gradske pisce i umjetnike, i poznat po svom noćnom životu, gdje su u svojim boemskim noćnim klubovima održavali legendarne koncerte izvođača poput Džimija Hendriksa, Reja Čarlsa i Toma Džonsa. Međutim, nedavno je doživio dug period napuštanja i degradacije.

Fotografija: Daria Scagliola

Porodica Fluxà, vlasnici kompanije za obuću Camper sa sjedištem na Majorci, kupila je nekoliko susjednih lokacija u blizini Plaze i naručila MVRDV i GRAS da osmisle strategiju obnove koja odražava Camperovu predanost spajanju tradicije s modernošću i kreativnošću. Koncepti koji su rezultirali, zajednički poznati kao Projekt Gomila, nastoje da povrate duh susjedstva koji će živjeti u sjećanjima mnogih Majorkana.

Fotografija: Daria Scagliola

Sedam prepoznatljivih struktura sadrži 60 rezidencija za iznajmljivanje u nizu tipova i veličina za lokalno stanovništvo koje radi u susjedstvu i dodatni poslovni prostor. Svaki je napravljen od različite boje i materijala. Mediteransko sunce donosi živopisne boje, naglašavajući ih i obnavlja vitalnost susjedstva.


Osim što ima izrazitu ličnost, svaka od zgrada nudi i niz pogodnosti. Dok su neke usluge, poput restorana i barova, otvorene za širu javnost, stanovnici svih objekata mogu koristiti pogodnosti poput bazena.

Fotografija: Daria Scagliola

Centar Gomila, glavna struktura i žarište ansambla, predstavlja obnovljenu strukturu originalnog dizajna Pere Nicolaua iz 1979. godine. Plan takođe poziva na razvoj Las Fabri-Casas, grupe plavih kuća u nizu sa nazubljenim krovovima, Las Casitas, kolekcije crvenih gradskih kuća i ekološki prihvatljivog stambenog kompleksa koji se sastoji od kompresovanih zemljanih blokova.


Žuta Casa Virginia, skromna konstrukcija pored Gomila centra, zelena zgrada pod nazivom La Plaza i zgrada pored Plaza Gomila su sve modifikacije kvartovskih struktura.

Fotografija: Daria Scagliola

Sa visokim nivoom toplotne efikasnosti i funkcijama pasivne kontrole temperature kao što su roletne i unakrsna ventilacija, zgrade Gomila su prihvatile principe pasivne kuće. Solarni paneli se postavljaju na krovove na Majorci kako bi se iskoristili dugi sunčani sati ovog područja, a sistemi za povrat toplote dodatno smanjuju potrošnju energije. Kada je to moguće, materijali će se nabavljati lokalno, smanjujući količinu ugljenika koju projekt proizvodi.

MVRDV

Fotografija: Daria Scagliola

Fotografija: Daria Scagliola

Fotografija: Daria Scagliola

Fotografija: Daria Scagliola

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

MVRDV

Crta Pročitajte još

  Zgrada čiji je identitet vezan za podneblje

  Elegantan prijedlog prenamjene poslovne zgrade

  Urbana scena unutar male stambene zgrade

  Nagradjeni glazirani stambeni blokovi

  Metalna opna za dupleks stanove



07.03.2023. Gradnja


# bazen # obnova # održivost # revitalizacija # stambena zgrada # stambeni blok # zajednica

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!