Kako zamijeniti WC šolju

Odlučili ste da renovirate kupatilo. Zamjena WC šolje djeluje kao ozbiljan posao koji može obaviti samo vodoinstalater. Zapravo je mnogo jednostavnije nego što izgleda. U nastavku saznajte kako zamijeniti WC šolju!

Kupite odgovarajuću WC šolju

Prva stavka koju treba da uradite je kupovina nove WC šolje. Imajte u vidu da izbor WC šolje zavisi od tipa odvoda. WC šolje mogu biti sa odvodom u pod (simplon) ili sa odvodom u zid (baltik). Mogu biti sa niskomontažnim ili visokomontažnim vodokotlićem ili monoblok gdje se vodokotlić nalazi u sklopu WC šolje. Mogu biti keramičke ili porcelanske.


U ovom primjeru objasnićemo kako zamijeniti simplon monoblok WC šolju. Za ovaj tip WC šolje najvažnije je da izmjerite odstojanje od odvoda u podu do zida i u odnosu na njega kupite odgovarajući model. Poželjno je da se odvod idealno uklapa, dok se manja odsutpanja mogu prevazići ekscentričnim manžetama.

Mjerenje udaljenosti odvoda simplon WC šolje

Uklonite staru WC šolju

Prije početka radova zatvorite ventil da bi zaustavili dovod vode do vodokotlića. Pustite vodu da ispraznite vodokotlić, a preostalu vodu iz vodokotlića i WC šolje ispraznite pomoću sunđera i kante. Kada je WC šolja prazna možete krenuti sa demontažom.


Prvo skinite vodokotlić koji je za WC šolju pričvršen pomoću dva vijka sa maticama sa donje strane. WC šolja je pričvršćenja za pod pomoću dva vijka sa maticama koje su skrivene plastičnim poklopcem. Poklopac skinite, a matice opustite pomoću odgovarajućeg ključa. Kada ste skinuli matice možete podići WC šolju. Ukoliko je WC šoja bila zasilikonirana, silikom zarežite skalpelom.

Zatvaranje ventila i pražnjenje vode

Uklanjanje stare WC šolje

Pripremite podlogu

Kada ste uklonili staru WC šolju počeće da se osjećaju neprijatni mirisi. Iskoristite staru kpu koju ćete staviti u odvod u podu. Uklonite stare vijke. Špahtlom sastružite ostatke starog silikona i naslage nečistoće. Dobro očistite cijelu podlogu. Ukoliko je manžeta oštećenja morate je zamijenite. U našem slučaju bila je u dobrom stanju i odmah smo prešli na sledeći korak.

Priprema podloge

Pričvrstite novu WC šolju i vodokotlić

Postavite novu WC šolju na svoje mjesto, ne zaboravite da uklonite krpu iz odvoda. Postavite vijke, zategnite matice i dobro zasilikonirajte. Zatim postavite vodokotlić na WC šolju i pričvrstite ga sa donje strane vijcima sa maticama. Povežite vodokotlić na vodovodnu instalaciju pomoću brinks crijava. Zatim odvrnite ventil da bi omogućili dovod vode. 

Montaža WC šolje i vodokotlića

Montaža vodokotlića i spajanje na vodovodnu instalaciju

Silikoniranje

Izvor fotografija: HGTV

Crta Pročitajte još

  Koliko košta renoviranje kupatila

  Prednosti i nedostaci konzolnih WC šolja

  Šta je rimless wc šolja i koje su njene prednosti

  Savjeti za renoviranje kupatila



29.03.2023. Gradnja


# kupatilo # namještaj i oprema # wc šolja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!