Filer ploča je olakšana medjuspratna konstrukcija

Filer ploča u interijeru

Filer ploča predstavlja alternativnu tehnologiju izlivanja međuspratne konstrukcije gdje se dio betona u donjoj zoni ploče zamjenjuje punilom, tj. filerom. Osnovni princip je da beton u donjoj zoni armiranocementne betonske ploče nije konstruktivno neophodan jer beton djeluje kao kompresijski materijal (materijal koji prima napone pritiska) koji je potreban u gornjoj polovini ploče. Tako je ovaj dio betona (zona zatezanja) zamijenjen jeftinim, laganim materijalom za punjenje kao što su mangalore pločice, glinene posude itd.

Tehnologija ploča za punjenje je inovativna i isplativa tehnologija u kojoj se mrtvo opterećenje ploče smanjuje zamjenom betona punilom.

postavljanje punila u donjoj zoni međuspratne konstrukcije

Nakon postavljanja oplate, armature se polažu u obliku mreže. Veličina rešetke ovisi o konstrukcijskom dizajnu i veličini materijala za punjenje. Na primjer, rešetka od 35cm X 50cm se koristi za magalore pločice kao materijal za punjenje, a rešetka od 45cm X 45cm se koristi za glinene posude sa filerom prečnika 40cm. Materijal za punjenje treba natopiti vodom prije livenja kako ne bi apsorbirao vodu iz betona. Zatim se ploča zalije cementnim betonom slično tradicionalnim betonskim pločama.

postavljanje glinenih sudova na oplatu

Betona u ovoj tehnologiji je oko 20% manje u odnosu na konvencionalnu konstrukciju ploče. Zbog smanjenog betona, vlastita težina ploče je smanjena i stoga je potrebno oko 30% manje čelika, bez ugrožavanja čvrstoće ploče. Ovu tehnologiju je uveliko koristila arhitektica Laurie Baker u Kerali.

izlivanje betona

Materijal za punjenje treba biti inertan. Ne bi trebao reagovati s betonom ili čelikom. Trebao bi biti lagan, niske cijene i po mogućnosti lokalno dostupan. Veličina materijala za punjenje treba biti takva da stane u donju polovinu ploče i strukturnu mrežu armature, pri čemu će pružiti toplotnu udobnost unutar prostorije. Materijal za punjenje će se vidjeti kao dio stropa, tako da oblik i završna obrada materijala treba da budu u skladu sa željenom estetikom.

Crta Pročitajte još

  Šta je mjehur međuspratna konstrukcija i koje su njene prednosti

  Polkarbonati u građevinarstvu

  Pametni beton koji sam detektuje deformacije



06.06.2023. Gradnja


# armatura # beton # betonska ploča # filer ploča # glina # mjehur međuspratna konstrukcija # ploča

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!