Problemi sa nanošenjem boje

Odlučili ste da novim molerajem osvježite svoj enterijer. Iako možda izgleda kao posao za profesionalca, bojenje zidova zapravo nije komplikovano. Ipak, usled neodgovarajuće pripreme ili upotrebe neadekvatne boje može doći do određenih problema. U nastavku pročitajte više o najčešćim problemima koji nastaju prilikom bojenja zidova!

Slivanje boje

Najčešći problem koji se javlja prilikom nanošenja boje na zid je slivanje. Uglavnom se dešava zbog nanošenja boje u debljim slojevima, loše pripremljene podloge, lošeg majstorluka i niske viskoznosti boje.

Preventiva je pravilna priprema zida i boje. Ukoliko se ipak desi, rješenje je da prilikom bojenja, višak boje koji se sliva, jednostavno pokupite četkom. Ako je boja već osušena, ošmirglajte je brusnim papirom fine granulacije sve dok površina ne postane glatka. Zatim je očistite od prašine vlažnom krpom i pažljivo prefarbajte novim slojem.

Ljuštenje boje

Ljuštenje boje se dešava prilikom lošeg prijanjanja boje na površinu usled upotrebe neodgovarajuće boje ili usled neodgovarajuće pripreme površine koja je prethodno bila sklona ljuštenju.

Preventiva je pravilna priprema zida i upotreba odgovarajuće boje. Ukoliko se ipak desi, potrebno je ostrugati boju oštrom špahtlom, ošmirglati površinu brusnim papirom srednje granulacije, a zatim očistiti od prašine vlažnom krpom i pažljivo prefarbati novim slojem.

Mjehurići boje

Bubrenje boje nastaje usled formiranja mjerhurića vazduha ispod sloja boje zbog postojanja vlage, ulja i masnoće. Uglavnom je uzrok vodena para koja je zarobljena i izaziva kreiranje mjehurića.

Da bi spriječili nastanak mjehurića bojenje započnite tek nakon što je površina koju bojite potpuno suva. Ukoliko su se mjehurići ipak pojavili, rješenje je da boju ostružete i ponovo obojite kada je površina potpuno suva. 

Crta Pročitajte još

  Kako obojiti zid

  Kako odabrati boju za 'krečenje'

  Najčešći defekti koji se javljaju kod boja



07.06.2023. Gradnja


# boja # bojenje zidova # enterijer # krečenje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!