Podcast Sfera: Fenomen grada

EP. 09: Borislav i Jelena Stojkov,

emitovanje 30.06. u 12:00 sati na YouTube kanalu


Dobrodošli u SFERU, prostor posvećen dijalogu o Arhitekturi kao mehanizmu društvene promjene.

 

Prije nego što najavimo sljedeće goste Podcast sfere, skrećemo pažnju na jedan važan detalj, koji možda i znate, a to je da njihov produkcijski tim snima epizode koje gledate po nekoliko nedjelja unaprijed, što znači da se one emitiju nekada i po mjesec dana kasnije, što često onemogućava da se na adekvatan način osvrnu na određene aktuelnosti u stručnoj zajednici i društvu u zemlji i regionu. Epizodu koju ćete sjutra gledati snimana je tačno mjesec dana nakon velikih tragedija koje su se zadesile u Beogradu i selima oko Beograda, odnosno osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i selima oko Mladenovca, u vezi sa tim ova emisija će imati jedan poseban karakter i težinu.

Epizoda 9: Borislav i Jelena Stojkov (podcast Sfera)

U posjetu im dolazi arhitekta, erudita, stručnjak svjetskog renomea Borislav Stojkov i njegova supruga urbanistkinja Jelena Stojkov. Kada se sumira obimna biografija koju ovaj arhitektonski par posjeduje reklo bi se da se radi prije svega o GRAĐANIMA SVIJETA.

 

U najavi epizode autori se prvo osvrću na biografije gostiju sa posebnom željom da apostrofiraju o kakvim se ljudima radi, iako starija publika je vrlo vjerovatno vrlo dobro upoznata sa njihovim ekstezivnim životnim i profesionalnim iskustvom.

Borislav i Jelena Stojkov na gostovaju podcast-u Sfera

Borislav Stojkov poznatiji javnosti kao Bata Stojkov poslije diplome inženjera arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1964), magistrirao je na istom fakultetu (1974) i doktorirao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (1990). Specijalizirao regionalno planiranje na MIT u Kembridžu, SAD (1970/71), u Londonu (1974) i Geteborgu (1975). U stručnom pogledu bavio se uglavnom urbanizmom od 1966. do 1990, a prostornim planiranjem od 1991 do 2015. U naučnom pogledu angažovan u najvećoj mjeri na velikim strateškim projektima u Srbiji i Evropi. Radio je kao profesor Univerziteta u Beogradu – Geografski fakultet, odsijek za prostorno planiranje od 1993 do 2009 kada je penzionisan. Predavao i na univerzitetima u Trstu, Beču i Drezdenu. Predstavljao je Srbiju u upravnom i nadzornom odboru programa Interreg III u Beču. Bio je predsjednik Društva arhitekata Beograda, predsjednik Udruženja urbanista Srbije i član Predsjedništva arhitekata Jugoslavije. Bio je član petočlanog žirija za dodjelu velike nagrade arhitekture Međunarodne unije arhitekata (UIA) u Parizu 1989. Bio je jedan od tri koordinatora mreže naučnih institucija u oblasti prostornog planiranja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (Spa-ce.Net) i koordinator naučnog sektora u Academia Danubiana na BOKU u Beču. Redovni je član Akademije inženjerskih nauka Srbije, i član asocijacija prostornih planera, urbanista i arhitekata u Srbiji.

Borislav i Jelena Stojkov na gostovaju podcast-u Sfera

Sedamdesetih godina prošlog vijeka pod palicom prof. Ivana Martinovića radi u sinteznom timu sa arhitektama Milenijom i Darkom Marušićem na realizaciji plana za novobeogradski Blok 30. Učestvovao je i u izradi plana za Beogradski metro sa Branislavom Jovinim kao i jednom od najvažnijih Urbanističkih planova 20og vijeka na ovim prostorima GUP grada Beograda iz 1972. godine, ,,Zlatni GUP’’. Savremenik je najvećih imena arhitekture sa ovih prostora, njihov učenik. Kao novinar lista Politike napisao je ogroman broj stručnih tekstova u periodu između 1975-2021 godine. Mnogi tekstovi iz tog obimnog opusa i promišljanja o Arhitekturi i Urbanizmu sažeta je u knjizi ,,MOJA POLITIKA’’ koja je dala povod i strukturu ovom razgovoru.

Borislav i Jelena Stojkov na gostovaju podcast-u Sfera

Jelena Stojkov je u arhitektonsko – urbanističkim krugovima izuzetno cijenjena kao vrsni projektant i možemo sa slobodom reći jedna od najboljih urbanistkinja u Beogradu i Srbiji. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1998. godine. Odmah poslije studija odlazi na Kipar gdje stažira u Georgios Psomas design studio, nakon čega se vraća u Beograd u CEP (Centar za Urbani Razvoj i Planiranje) da bi nakon toga svoje znanje i stečeno iskustvo primijenila u Direkciji za Građevisnko zemljište i izgradnju grada Beograda (Beoland). Od 2014. godine pokreće svoju samostalnu praksu ,,Urbo Integra'' gdje se bavi urbanističkim planiranjem i projektovanjem.

Borislav i Jelena Stojkov na gostovaju podcast-u Sfera

Sa gostima su razgovarali o simbiozi nauke i umjetnosti, o Arhitekturi kao multidisciplinarnoj profesiji, o značaju i odgovornosti arhitekte u današnjem društvu, o gradu kao najvećem iskušenju Arhitekture i zašto je moralna komponenta nužna za unaprijeđenje životnog prostora, o životnim lekcijama prof. dr Bate Stojkova sa specijalizacije iz Amerike, i zašto se vratio u svoju zemlju pored brojnih prilika za razvoj karijere u inostranstvu, o novom “Modelu Arhitekte” i zašto nam je on danas potrebniji nego ikada, o manjku stručnog znanja ili jednostavno manjku hrabrosti kao i o i mnogim drugim važnim pitanjima, koja možete pogledati u petak u Epizodi 09 ,,Fenomen Grada'' na zvaničnom YT kanalu, a dan kasnije i na audio platforamama.

 



Crta Pročitajte još

  Podcast Sfera: Na mladima svijet ostaje



29.06.2023. Gradnja


# arhitektura # podcast # razgovor # sfera # urbanizam

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!