Tipovi osvjetljenja u enterijeru

U dizajnu enterijera koriste se četiri različita tipa vještačkog osvjetljenja: radno, akcentualno, ambijentalno i estetsko. Svaki tip obavlja različitu funkciju i daje poseban efekat i kvalitet prostoru. U nastavku pročitajte više o ovim tipovima!

Radno ili generalno osvjetljenje

Radno osvjetljenje osvjetljava određenu zonu, kao što je dnevna soba ili kuhinjska radna površina, ali i reflektuje svjetlost o plafon i druge površine pa istovremeno ima ulugu direktnog i indirektnog osvjetljenja. Zbog ove karakteristike, naziva se i generalno osvjetljenje.


Ovo osvjetljenje koristi se „svuda po malo“, ključno je u obavljanju radnih aktivnosti, a najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa drugim vrstama osvjetljenja. Rasvjetna tijela koja se koriste za ovaj tip osvjetljenja su lusteri, visilice, plafonjerke, stone i podne lampe, ugradna led rasvjeta i sl.

Akcentualno ili direktno osvjetljenje

Akcentualnim osvjetljenjem se određeni predmet ili dio prostora osvjetljava direktnim usmjeravanjem izvora svjetlosti, pa se naziva i direktno osvjetljenje. Ova vrsta osvjetljenja se najčešće koristi za naglašavanje umjetničkih slika, polica sa knjigama ili vinskim bocama i sl.


Akcentualno osvjetljenje direktno osvjetljava površine koje želimo da naglasimo, dok na ostale bace sjenku stvarajući dramatičnu igru svjetla i sjenke koja u prostoru izgleda atraktivno. Rasvjetna tijela kojima se postiže ovaj tip osvjetljenja su ugradna led rasvjeta, zidne lampe i sl.

Ambijentalno ili indirektno osvjetljenje

Ambijentalno osvjetljenje ne osvjetljava određeni prdmet ili dio prostora, već je zaduženo za ambijent. Izvor svjetlosti se usmjerava prema površini kao što je zid ili plafon koja ga odbija nazad u prostor. Ovakav tip osvjetljenja stvaraju zidne ili podne lampe usmjerene ka plafonu, kao i ugradna led rasvjeta.

Estetsko osvjetljenje

Estetsko osvjetljenje je integralni dio dizajna određenog arhitektonskog ili enterijerskog elementa kao što je stepenište. Svjetlosna moć estetskog osvjetljenja nije jaka i obično se može direktno gledati, pa je ono prije svega dekorativno. 

Odabir odgovarajućeg osvjetljenja i rasvjete je među najvažnijim pitanjima u dizajnu enterijera. Zato, ukoliko niste sigurni koja opcija je najbolja za Vas preporučujemo da se konsultujete sa arhitektom ili dizajnerom enterijera, ili čak light dizajnerom.

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati boju svjetla LED sijalice

  Šta treba znati prije kupovine i ugradnje LED trake

  Rasvjeta u namještaju za topliju atmosferu



17.07.2023. Gradnja


# akcentualno osvjetljenje # ambijentalno osvjetljenje # enterijer # osvjetljenje # radno osvjetljenje # rasvjeta

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!