Potkrovlje od 54 kvadrata u Londonu

Stan od 54m² nalazi se u istorijskoj zgradi u predgrađu Londona poznatog kao Camden Town. Zgrada je sagrađena kao porodična kuća 1840. godine. Prije deset godina podijeljena je na tri stana. Arhitekte Armando Elias i Hugo D´Enjoy dobili su zadatak da stan u potkovlju učine jednosobnim stanom sa ugradnim uređajima i namještajem i to bez upotrebe pregradnih zidova.

Kao odgovor na zadatak, arhitekte su odlučile da iskoriste prednost visokog plafona i da uvedu centralni blok na kome bi smjestili spavaću sobu. Ovaj blok je funkcionalno podijelio osnovu na nekoliko zona i to kuhinju sa trpezarijom u jednom dijelu, dnevnu sobu u drugom dijelu i spavaću sobu sa radnim prostorom na njemu. U samom bloku arhitekte su smjestile kupatilo, ostavu i svu opremu potrebnu za savremeni život u urbanom predgrađu Londona.

Do potkrovlja se dolazi preko male terase do koje vodi spoljašnje stepenište. Kada se uđe, još jedno stepenište vodi do stana. Kuhinja i trpezarija su odmah vidne i predstavljaju početak vizuelno doslednog enterijera ostatka stana. Indukciona ploča, ugradna rerna i mašina za posuđe ugrađene su u donje kuhinjske elemente. Gornji kuhinjski element su dizajnirani kao otvoreni kabineti na koje se nastavljaju police cijelom površinom zida preko mezanina sve do dnevne sobe. 

Dnevna soba je dizajnirana kao udobno mjesto za odmor, ali i kao prelazni prostor koji vodi do spavaće sobe smještene na vrhu centralnog bloka. Stepenište je pametno integrisano u ugradne police koje se nalaze na cijeloj površini zida. Tako stepenice postaju namještaj, polica, skulptura u prostru, a primjćujemo ih tek kada se dobro zagledamo. U spavaćoj sobi dušek je postavljen centralno, direktno na pod i bez uzglavlja kako ne bi bilo sagledivo odozdo. Na suprotnoj strani od kreveta, u police je integrisan radni prostor.


15.11.2023. Gradnja


# enterijer # mali stan # potkrovlje # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!