Jednosoban stan od 40 kvadrata u podrumu

U blizini centra Atine, na sjevernoj padini Likabet brda koje je prepoznatljivo po strmim i uskim ulicama, nalazi se četvorospratna zgrada sagrađena 90tih godina. Arhitekte iz studija SOUTH architecture transformisale su podrum ove zgrade u svijetao i udoban jednosoban stan od 40 m². 

Stan se nalazi u podrumu koji se koristio kao skladište. Arhitekte su zatekle jedinstven prostor bez unutrašnjih zidova, mračan i pretrpan stvarima. Jedna strana stana je u potpunosti ispod zemlje, dok je druga strana otvorena prema unutrašnjem atrijumu. 

Da bi funkcionalno organizovale prostor, arhitekte su dodale jedan podužni zid. Sa jedne strane zida nalazi se prirodno osvijetljeni dio stana sa izlazom u atrijumu u kojem su smjestili dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom. Sa druge strane zida nalazi se potpuno ukopani dio stana u kome su smjestili ulazni hodnik, kupatilo i spavaću sobu.


U dodatom zidu arhitekte su predvidjele otvore kružnog i polukružnog oblika koji, osim što služe kao prolaz, propuštaju dnevnu svjetlost u ukopani dio stana. Ovaj mračniji dio stana dodatno osvjetljavaju dva svjetlarnika čija prirodna svjetlost doprinosi ambijentalnosti.

Otvor polukružnog oblika vidljiv je odmah sa ulaznih vrata. Kroz ovaj otvor dolazi se do dnevne zone koja je izduženog pravougaonog oblika i u kojoj su smještene dnevna soba sa malom kuhinjom i trpezarijom. Velika dvokrilna vrata vode do dvorišta u atrijumu i unose prirodnu svjetlost.

U zidu koji odvaja dnevnu sobu od spavaće sobe arhitekte su predvidjele veliki otvor kružnog oblika. Osim što propušta dnevnu svjetlost u sobu, ovaj otvor služi kao radni sto koji se koristi iz dnevne sobe i kao toaletni stočić koji se koristi iz spavaće sobe.

Arhitekte su budućim vlasnicima prepustile da ispune prostor namještajem i time mu daju lični karakter. Dizajnirali su samo ugradne komade namještaja: komodu u dnevnoj sobi, kuhinju i plakar. Bijeli korpusi namještaja sa krilima od šperploče odignuti su od poda kako bi sve djelovalao kao da lebdi. Tako prostor ne djeluje pretrpan i skučen.


06.12.2023. Gradnja


# enterijer # mali stan # podrum # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!