Kako urediti prostor u japandi stilu

izvor: architecturaldigest

Japandi je stil koji uzima maha u svijetu dizajna enterijera, čemu svjedoči njegov rastući broj pretraživanja na Google search engine-u. Ukoliko nijeste čuli za ovaj trend, onda ste vrlo vjerovatno, skrolovanjem instagrama, bezbroj puta nailazili na fotografije svedenih enterijera koji odišu toplinom i skladom. Uglavnom to budu prostrane odaje, neutralnog, zemljanog kolorita sa pažljivo odabranim komadima stejtment namještaja. U vremenima tehnološke prezasićenosti, ovakav stil, svojim meditativnim i umirujućim tonovima, sasvim opravdano sve češće postaje odgovor na problem uređenja doma.

fotografija: Gentl&Hyers

Japandi, tačka u kojoj se spajaju istok i zapad, odnosno estetika Japana i Skandinavije (Japan+Scandi-Japandi), zasniva se na minimalizmu, jednostavnosti, prirodnim materijalima i funkcionalnosti. Zemljani materijali, prirodno drvo, neutralne palete boja, sveden broj komada namještaja i asesoara sa jednostavnim geometrijskim formama, sve ovo čini jedan tipičan japandi prostor koji je u bliskom odnosu sa prirodom. Hladni tonovi Skandinavije i njene rustične teksture oplemenjene su toplinom japanskog stila stvarajući prostor balansa sa umirujućom i prijatnom atmosferom.

fotografija: Gentl&Hyers

Kako preurediti prostor u japandi stilu


Počnite sa jednostavnošću koja je fokusirana na funkcionalnosti

Vitalni element japandi enterijera je usredsređen na minimalizam i funkcionalnost. Neka vaš prostor bude pažljivo organizovan, uz pomoć multifunkcionalnog namještaja, pomoću kojeg se ostavlja dovoljno praznine koja će prostoru omogućiti da slobodno diše.

fotografija: Wij Zijn Kees

Koristite meke, prigušene palete boja

Još jedan kamen temeljac japandi stila jeste njegova jednostavna paleta boja. Držite se svijetlih zemljanih tonova i bijele boje u većini prostora, ali slobodno koristite tamnije nijanse na mjestima koje želite da naglasite.

Fotografija: Avenue design studio

Fokusirajte se na čiste linije i jednostavnu geometriju

Linije namještaja i dodataka u enterijeru su čiste i svedene što je karakteristično i za skandinavske svijetle enterijere ali i za japansku eleganciju, koja je donijela u japandi stil i kombinaciju pravih i zakrivljenih formi.

fotografija: Wij Zijn Kees

Akcentovanje teksturom

Kontrast je veliki dio u stvaranju dobro dizajniranog prostora. Da li imate kauč sa oštrim linijama koje treba razbiti? Neki teksturirani jastuci ili ćebad mogu biti rješenje.

Fotografija: Susanna Vento

Dodajte malo prirode

Da biste kreirali enterijer u japandi stilu, počnite sa čistom, minimalnom bazom. Zatim dodajte prirodne materijale poput drveta i kamena u kombinaciji sa metalom ili mramorom. Obavezno uključite i svedeniji namještaj i dosta prostora za odlaganje kako prostor ne bi izgledao prenatrpano. Na kraju dodajte malo zelenila da biste unijeli dašak prirode.

Svijetlo

Prostor je često ispunjen prirodnim svjetlom, a vještačka rasvjeta se koristi za stvaranje tople i privlačne atmosfere. Korištenje različitih izvora svjetlosti, kao što su viseće i podne svjetiljke, stvara osjećaj dubine, čineći prostor većim i otvorenijim.

izvor: minimalgoods

Pomoću ovih elemenata i njihovih međusobnih odnosa, imamo priliku da oslikamo atmosferu jedne prave ušuškanosti, ali one sa mjerom!

Crta Pročitajte još

  Namještaj od ratana

  Bruklinski dom kao domaćin različitih kultura

  Namještaj od savijenog parenog drveta



14.02.2024. Gradnja


# drvo # enterijer # japandi # japanska arhitektura # uređenje prostora

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!