Namještaj od ratana

Čuli ste za namještaj od ratana, ali se možda niste zapitali šta je ratan i kako se proizvodi. U nastavku pročitajte više o ovom prirodnom materijalu, omiljenom u proizvdnji baštenskog namještaja i košara.

Šta je ratan

Ratan je zajednički naziv za oko 600 vrsta palmi porijeklom iz tropskih šuma Afrike, Azije i Okeanije. Čak 70% svjetske populacije ratana raste u Indoneziji, a ostatak u državama kao što su Filipini, Šri Lanka, Malezija, Laos i Bangladeš.


Ratani se prepoznaju po vitkoj stabljici prečnika od 2cm do 5cm koja može rasti i do nekoliko stotina metara u dužinu. Nisu biljke stablašice, već poput vinove loze rastu preko druge vegetacije. Slične su bambusu, ali njihova stabljike nije šuplja već imaju srž i koru što ih čini čvrstim i elastičnim.

Ratan u proizvodnji namještaja

Ratan se zbog svojih karakteristika: izdržljivosti, otpornosti i male mase intenzivno koristi u proizvodnji namještaja. Kada se biljka ubere, uklanja se suva ovojnica, a zatim se reže se na određenu dužinu. Izrezane stabljike se suše na suncu, ispravljaju i ocjenjuju prema promjeru i kvalitetu, a zatim se isporučuju proizvođačima namještaja.

Namještaj se proizvodi pletenjem stabljika, dok se ovojnica koristi kao potpora i ojačanje ili čak kako dekoracija na pregibima i uglovima. Površina gotovog proizvoda treba biti glatka i udobna na dodir, bez štrčećih vlakana. Snaga i lakoća savijanja učinili su ga najpopularnijim materijalom za pleteni namještaj.

Globalna popularnost nemještaja od ratana

Počeci proizvodnje i upotrebe pletenog namještaja od ratana geografski se vezuju za prostor na kome bijlke rastu. U Evropi se prvi komadi pojavljuju početkom 19og vijeka. Iz kolonijalnih krajeva Britanskog carstva u Englesku je stizao namještaja koji su korisnici zbog hladne engleske klime unosili u unutrašnjost.


U Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. vijeka pojavljuje se filipnski namještaj od ratana koji doživljava veliku popularnost u Holivudu. Scenografi ga korsite na filmskim setovima što ga je učinilo globalno popularnim.


Danas je namješaj od ratana u širokoj upotrebi, kako za baštenski tako i za unutrašnji namještaj.

Upotreba vještačkog ratana

Zbog ograničenog prostora na kome biljke uspijevaju, u poslednjih nekoliko decenija područja sa ratanom se izuzetno smanjuju. Neke zemlje su, poput Indonezije 80ih godina, zabranile izvoz ratana radi očuvanja vrsta i podsticanja lokalne proizvodnje.


Proizvođači namještaja su rješenje našli u vještačkom ratanu koji je sintetički materijal napravljen od mješavine polimera i gume. Kao i prirodni, i vještački ratan je veoma izdržljiv na spoljašnje uticaje poput: vlažnosti i ekstremnih promjena temperature. Može da izdrži veliko opterećenje ali je u odnosu na prirodni teži.

Crta Pročitajte još

  Namještaj od savijenog parenog drveta

  Kako se održava namještaj od štofa



11.10.2023. Gradnja


# namještaj # namještaj i oprema # namještaj od ratana # ratan

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!