U plesu sa prirodom

Fotografija: Ben Hosking

Brown Hill House nalazi se u istoimenom gradu u Australiji i projektovana je od strane arhitektonskog studija Eldridge Anderson Architects. Namijenjena je paru sa troje djece i upravo zbog toga fokus je bio na stvaranju kuće sa visokim stepenom izdržljivosti za svakodnevni život kao i na samoj organizaciji kuće gdje je bilo potrebno ostvariti balans između nadgledanja dječijih aktivnosti i privatnih zona.

Fotografija: Ben Hosking

Arhitektura kuće pametno uključuje stepenaste nivoe poda kako bi vizuelno separatisala porodične oblasti. Centralno dvorište, namjerno isklesano iz mase kuće, poziva prirodno svjetlo unutra. Jedan od arhitektonskih elemenata koji definišu kuću je nagnuta dvorišna streha, koja se graciozno luči, ujedinjujući glavne životne prostore pod jednom linijom krova koja se prilagođava padu terena. Na ovaj način, forma poprima biomorfna obličja koja kao da ulaze u neprekidan ples sa svojim prirodnim okruženjem.

Fotografija: Ben Hosking

Izbor materijala je namjerno ograničen, poboljšavajući koherentnost dizajna i povezanost sa pejzažom. Betonski zidovi i podovi u društvenim zonama nude izdržljivost i doprinose regulaciji temperature svojom toplotnom masom. Drvo koje se koristi za vrata, prozore i palube unosi toplinu u inače hladnu paletu materijala kuće. 

Fotografija: Ben Hosking

Na ulazu u kuću, formalni ulaz vodi do radne sobe i skrivenih prostora za garažu i komunalije. Višenamjenska soba djeluje kao prelaz u spavaće sobe, uzdižući se do zadnjeg dijela kuće gdje se na prostranu palubu i baštu, otvara kuhinja, dnevni boravak i trpezarija. Dvorište olakšava vizuelnu sinergiju između prostora dok uvlači sjevernu sunčevu svjetlost duboko u unutrašnjost. Interakcija prirodnog svjetla sa arhitekturom, posebno kroz sobe okrenute prema dvorištu, zajedno sa dinamičnim obrascima sjenki krovne linije, stvaraju životno okruženje koje se konstantno mijenja, kako tokom dana tako i tokom različitih godišnjih doba.

Crta Pročitajte još

  Osama obgrljena prirodom

  Kuća za arheologa

  Neprekidni prostor pod ljuskom

  Simboličko značenje drveća u kući

  Sinhronicitet u arhitekturi: Sasvim slučajno sagradila identičan dom kao onaj u kojem je odrasla



07.05.2024. Gradnja


# beton # drvo # kuća

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!