Osama obgrljena prirodom

fotografija: Helen Cathcart

Makers Barn, locirana na brdovitom, ušuškanom mjestu nedaleko od Londona, je vikendica dizajnirana za potrebe vrlo uposlenog i vrijednog para koji je već duže vrijeme sanjao o bjekstvu u osamu obrgljenu prirodom. Kako se projekat razvijao a oni bivali sve više opčinjeni mirom koji im je taj prostor pružao, odlučili su da ovu vikendicu pretvore u svoj stalni dom. Ovaj projekat, iza kojeg stoji londonski studio HUTCH, svoju početnu tačku razvoja pronašao je u već postojećoj štali koju su arhitekte podvrgle procesu transformacije, pri čemu se podrazumijevalo i rušenje određenih dijelova objekta.

fotografija: Helen Cathcart

Skromne dimenzije The Makers Barn-a dovele su do promišljenog pristupa, koji je rezultirao jedinstvenim, otvorenim i međusobno povezanim prostorom koji nudi specifične tačke gledišta, gdje dolazi do pretapanja zona dnevnog boravka, spavaće sobe i kuhinje, uokvirenih zadivljujćim pogledom na jug. 


HUTCH-ov dizajn uključivao je promišljen spoj inspiracije i originalnosti.

Umjesto da jednostavno repliciramo druge domove u ovoj oblasti, željeli smo da stvorimo pravo englesko skrovište po mjeri– savremenu interpretaciju lokalnog jezika, kaže osnivač Krejg Hačinson.


Inspiraciju su crpili iz tradicionalnih engleskih vikendica Tudora tako što su ugradili betonski dimnjak, izražene drvene stubove i drveni kosi krov. Ovi elementi su upotpunjeni savremenim dizajnerskim karakteristikama kao što su teksturirani zidovi od maltera, duboki krovni prozori i opsežno zastakljivanje od poda do plafona.

fotografija: Helen Cathcart

U kući se izdvajaju dvije zone, spavaća sa kupatilom i dnevna zona sa kuhinjom i trpezarijom. One su organizovane oko centralnog jezgra kuće koje je izdvojeno u vidu betonskog zida koji, sa strane koja gleda ka dnevnoj zoni, nosi kamin dok sa suprotne strane sadrži otvoreni tuš. Na ovaj način stvoren je free-flowing prostor u kojem par može da boravi tokom cijele godine.

fotografija: Helen Cathcart

Enterijer kuće stavlja snažan naglasak na zanatskom umijeću i organskim materijalima. Zastakljivanje, koje uokviruje pogled na pejzaž sa skoro svake tačke, predstavlja širu temu povezivanja sa prirodom, koju je HUTCH takođe izrazio upotrebom materijala tokom cijelog projekta. Materijali su odabrani da budu u skladu sa okolnim pejzažom brda prekrivenih travom i šumskim šumama, kaže Kreg. U njihovim projektima se otkriva težnja ka kontrastiranju mekih i tvrdih materijala, a sve u cilju isticanja njihovih inherentnih teksturnih kvaliteta. U Makers Barnu ta težnja se prikazuje kroz suprostavljenost brutalističkog betonskog kamina i zidova od gline sa engleskom stolarijom od brijesta.

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

fotografija: Helen Cathcart

Crta Pročitajte još

  Kuća za arheologa

  Neprekidni prostor pod ljuskom

  Simboličko značenje drveća u kući

  Utočište u kućici za ptice

  Sinhronicitet u arhitekturi: Sasvim slučajno sagradila identičan dom kao onaj u kojem je odrasla



26.01.2024. Gradnja


# beton # drvo # malter # priroda # vikendica

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!