Hibridni energetski sistem koji kombinuje energiju sunca i vjetra

Fotografija: Uneole

Francuski startap Uneole je razvio tihi, mješoviti energetski sistem koji kombinuje energiju sunca i vjetra. Posebno prilagođen gradskim zgradama, predloženi mehanizam se sastoji od vjetroturbina pokrivenih fotonaponskim krovom kako bi se maksimizirala proizvodnja energije za 40%, u poređenju sa čistim solarnim rješenjem. Zaista, uparivanje dva obnovljiva izvora energije daje mogućnost smjenjivanja, u zavisnosti od vremenskih uslova. Kako se fotonaponska efikasnost oslanja na sunčevo zračenje, vjetroturbine mogu da preuzmu funkciju noću ili tokom zime kada je zračenje obično slabo, što ih čini idealnom dopunom.

Fotografija: Uneole

Pored maksimiziranja proizvodnje tokom svih godišnjih doba, Uneole hibridni energetski sistem omogućava ponudu najprofitabilnijeg, uravnoteženog i najjeftinijeg urbanog sistema proizvodnje obnovljive energije po cijeni ugljenika, piše kompanija. Da bi se obezbijedio niskougljenični otisak, vjetroturbine su napravljene od recikliranih ili reciklažnih materijala (aluminijum i nerđajući čelik) i blizu mjesta gdje se gradi, promovišući lokalnu proizvodnju. Startup takođe usvaja specifične algoritme za određivanje idealnog broja vjetroturbina i fotonaponskih panela za svaki tip zgrade.

Fotografija: Uneole

S druge strane, francuska javna agencija CEREMA potvrdila je da vjetroturbine startap-a rade nečujno bez stvaranja štetnih elektromagnetnih talasa za ljude i građevinsku opremu. Uspjeli smo da testiramo naše turbine na vjetar tokom nekoliko godina zahvaljujući instalacijama napravljenim za naše kupce i partnere: CUA, grad Rube, socijalni iznajmljivači, CD2E, univerziteti, itd navodi Uneole.

https://www.youtube.com/watch?v=lb_Gohozy08

U pogledu strukture, Uneole sistem kombinuje niz vjetroturbina sa solarnim panelima, ukupne visine od oko četiri metra. Kompanija blisko sarađuje sa specijalizovanom kancelarijom za projektovanje, ESER, kako bi prilagodila svoju tehnologiju svim tipovima ravnih krovova koji imaju površinu od 150 kvadratnih metara ili više. Prošle godine, tim je instalirao eksperimentalni uređaj na lokaciji CD2e LumiVatt u Loos-en-Gohelleu, Pas-de-Calais, čije dosadašnje performanse obećavaju proizvodnju većeg obima u narednom periodu.

Crta Pročitajte još

  Holandska arhitektonska firma dizajnira plutajuće kuće na solarni pogon

  Kinetičke ceste kao održivi izvor energije

  Da li su perovskitne solarne ćelije nova generacija jeftinijih i efikasnijih solarnih ćelija



16.02.2024. Gradnja


# energetska efikasnost # energetski samostalne zgrade # energetski sistem # solarna energija # vjetroturbine

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!