Višeslojna moć ogledala u uređenju prostora

Ogledala ne predstavljaju samo predmete namijenjene dekoraciji i ogledanju već i moćan alat koji se koristi u dizajnu enterijera. Ogledala imaju sposobnost za vizuelno transformisanje prostora. Pravilno postavljeno ogledalo čini prostor većim, svjetlijim i vizuelno privlačnijim. U nastavku teksta predstavljamo različite načine upotrebe ogledala u cilju stvaranja vizuelnih efekata koji podižu nivo ambijentalnosti u prostoru.

Iluzija proširenja prostora manjiih dimenzija


Ogledala su poznata po svojoj sposobnosti kreiranja iluzije prostora. Strateški postavljena ogledala mogu vizuelno proširiti prostor čineći ga otvorenijim i većim. Mogu se koristiti u kompaktnim sobama ili uskim hodnicima. Takođe, kačenjem ogledala većih dimenzija na zidu, naspram prozora, uzrokuje reflektovanje prirodne svjetlosti koja se odbija po prostoriji, pri čemu se stvara utisak dubine prostora, inače oskudnih dimenzija.

Pojačavanje prirodne svjetlosti

Ukoliko određena prostorija ima nedovoljnu količinu prirodnog svjetla, upotrebom ogledala se može doći do rješenja ovog problema u enterijeru. Pozicioniranjem ogledala u blizini prozora ili bilo kog drugog izvora prirodne svjetlosti, doprinosi se refleksiji i pojačavanju dostupne količine svjetlosti, što stvara topliju i prijatniju atmosferu u prostoru. Može se reći da ogledala u ovom slučaju preuzimaju ulogu pojačivača prirodnog svjetla.

Ogledala kao stejtment

Postoje ogledala u vidu stejtment (nešto više o stejtment komadima namještaja pročitajte OVDJE) komada namještaja koja preuzimaju ulogu fokusne tačke u prostoriji. Zamršeno uokvirena ogledala ili velika ogledala sa jedinstvenim oblicima mogu poslužiti kao upadljivi djelovi prostora koji diktiraju njegovo dalje uređenje. Na taj način oni ne samo da dodaju element vizuelnog interesa, već odražavaju i druge elemente dizajna, stvarajući harmoničnu i uravnoteženu atmosferu.

Dodavanje dubine i naglašavanje određenih segmenata u prostoru

Strateškim pozicioniranjem ogledala stvara se iluzija veće dubine prostora. Njihovim postavljanjem na kraju hodnika nastaje optička varka produženog puta. Ogledala se takođe mogu koristiti za naglašavanje određenih elemenata, umjetničkih djela ili komada nameštaja, tako što će se postaviti naspram njih.

Pojačavanje vještačke svjetlosti

Kako i prirodno tako i vještačko osvjetljenje može biti uvećano upotrebom ogledala. Njihovim pozicioniranjem iza lampe ili svjetiljke poboljšava difuziju svjetlosti, smanjujući oštre sjenke pri čemu nastaje mekši i prijatniji difuzni sjaj. Ova tehnika je posebno efikasna u stvaranju prijatnog i umirujućeg ambijenta u spavaćim sobama, dnevnim sobama i trpezarijama.

Stvaranje simetrije

Ogledala su odličan alat za postizanje vizuelne ravnoteže i simetrije u dizajnu enterijera. Postavljanjem identičnih ogledala sa obje strane sobe, nastaje osećaj harmonije i ravnoteže u prostoru. Simetrični rasporedi ogledala dobro funkcionišu u ulazima, iznad kamina ili u kupatilima, dodajući dašak elegancije i sofisticiranosti prostoru.

Crta Pročitajte još

  Kako da na jednostavan način unesete svjetlost u mračne prostorije

  Kako bojom učiniti prostor većim

  Šta je to stejtment komad namještaja i koju on ulogu ima u uređenju doma



06.03.2024. Gradnja


# enterijer # ogledala # prirodna svjetlost # stejtment # uređenje enterijera # vještačka svjetlost

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!