Šta je to stejtment komad namještaja i koju on ulogu ima u uređenju doma

Fotografija: Symple Home Decorating

Po ulasku u određeni prostor, uvijek će jedan elemenat ili komad namještaja prvi privući pažnju, svojom teksturom, paletom boja, dimenzijama, kontrastom koji pravi u odnosu na prostor u kojem se nalazi. Upravo takav namještaj koji objavljuje kontrapunkt ostatku prostorije naziva se stejtmentom. Od skulpturalnih stolica do predimenzionisanih svjetala, živopisnih slika i tepiha, prostor se oplemenjuje i dobija na autentičnosti, uspješnim integrisanjem stejtment namještaja.

Koja je uloga stejtment najmještaja u prostoru?

 

  •  Unosi ličnost osobe koja stanuje u prostoru
  •  Donosi lična iskustva u dom, budi lijepa sjećanja i izaziva radost i interesovanje
  •  Postaje intrigantan dio razgovora
  •  Djeluje kao polazna tačka za šemu dizajna, usmeravajući paletu boja ili stil

Fotografija: Symple Home Decorating

Na fotografiji iznad, prikazan je primjer stejtment namještaja u trpezariji jednog doma, čiji enterijer je dizajnirao studio Symple Home Decorating iz Vankuvera, Kanada. Ovdje predimenzionisani lusteri predstavljaju stejtment koji daje paradoksalni osjećaj grandioznosti bestežinskog stanja, čime se zadovoljila potreba klijenta za modernim prostorom koji je privlačan, funkcionalan ali i autentičan. U odabiru stejtment komada, izdvajamo tri osnovna pravila koja pomažu pri uspješnom uključivanju namještaja tog tipa u lični prostor.

Fotografija: Symple Home Decorating

1. Samo jedan komad namještaja treba biti stejtment

Cilj stejtment namješta jeste da privuče interesovanje i da se istakne u prostoru. Ukoliko, u prostoriji, postoji više elemenata koji se takmiče za pažnju, atmosfera koja nastaje neće biti prijatna i odavaće utisak bučne prepirke elemenata u prostoru. Zbog toga može postojati samo JEDAN stejtment komad u bilo kojoj prostoriji. Ostatak sobe bi trebalo da preuzme prateću ulogu. Na fotografiji iznad je prikazan primjer stejtment elementa koji se ogleda u predimenzionisanom akvarelu hladnih tonova, koji postaje osnova harmonične, komplementarne palete boja u prostoru. Hladna osnova akvarela akcentovana je nijansom duboke naranđžaste nijanse sunca.

2. Stjetment namještaj treba biti vanvremenski

Ukoliko stejtment komad namještaja je onaj koji slijepo prati trend, cijela soba može postati vremenom zastarjela, s obzirom da stejtment diktira uređenje ostatka prostorije. Umjesto toga, obično se predlažu predmeti koji su vanvremenski i koji će uvijek biti u modi, što pored estetike obezbjeđuje i pametno ulaganje u namještaj. Na fotografiji je prikazan tepih u boji cimeta koji je poslužio kao polazna tačka za uređenje sobe koju karakterišu zemljani ali živopisni tonovi, moderni komadi namješta u svedenim, mirnim bojama i tamne nijanse uzemljenja, što sveoukupno stvara topao i umirujući efekat vanvremenosti.

Fotografija: Symple Home Decorating

3. Odabri namještaja koji nosi poseban značaj



Dizajneri enterijera vrlo često sugerišu klijentima da odaberu stejtment komad koji je za njih od posebnog značaja. Nešto što je obojeno prijatnim emocijama koje vraćaju u prošlost, direktno do sjećanja koje svaki put mami osmjeh na lice. U primjeru iznad, dizajnerski studio je kao stejtment uzorak odabrao porodični antikvitet klijentice, sofa koja nosi sjećanja na njenu baku sa kojom je upravo na toj sofi čitala knjige u djetinjstvu. Čim su dizajneri čuli priču koju nosi ovaj komad, znali su da ga moraju postaviti kao centralni element, što je dodatno naglašeno njegovom pozicijom u prostoru, tik uz prozor, čime svjetlost koja dolazi od iza, stvara iluziju sjaja ovog stejtment komada. Takođe, oni su iskoristilu novu tkaninu za tapaciranje u platnu svijetle plave boje, koja je predstavljala polaznu tačku za kreiranje šeme boja u prostoriji, dodatno ističući značaj ovog segmenta u prostoru.

Crta Pročitajte još

  15 ideja za uređenje enterijera koji nikad ne izlaze iz mode

  Namještaj od ratana

  Kako odabrati tepih odgovarajuće veličine

  Za život u pokretu, pokretni namještaj



28.02.2024. Gradnja


# dizajn namještaja # enterijer # namještaj # stejtment # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!