Za život u pokretu, pokretni namještaj

Uvijek smo u pokretu, pa zašto i naš namještaj ne bi bio?


Mali stanovi zahtijevaju promišljen pristup u dizajnu kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti ograničenog prostora. Fleksibilni namještaj je kreativno i efikasno rješenje koje ima višestruku svrhu kako bi se postigao balans između udobnosti, funkcionalnosti i estetike.

Jedan od oblika fleksibilnosti koji u dizjanu enterijera viđamo iznova i iznova je pokretni ili mobilni namještaj. Pokretni namještaj je dizajniran tako da se lako pomjera kako bi omogućio optimizaciju ograničenog prostora i kako bi pratio svakodnevne životne potrebe koje se neprekidno mijenjaju.

Pokretni namještaj u kuhinji.

Kuhinja je po prirodi višenamjenska. Koristi se za kuvanje, ali i za ispijanje jutarnje kafe ili za druženje sa prijateljima dok pripremate ukusan obrok. U kuhinji nikada ne može biti mnogo radne površine ili prostora za skaldištenje. Međutim, u dizajnu malih stanova ove dvije stvari nisu uvijek moguće.


Kao rješenje za ovaj problem u malom pariskom stanu, arhitekta Thomas Pellerin je pronašao u kuhinjskom ostrvu na točkovima. Ostrvo je napravljeno od reciklirane plastike i može se pomjerati po kuhinji u zavisnosti od potreba.

Još jedno rješenje je trpezarsjki sto na točkićima. Može se koristiti za objedovanje, kao proširenje radne površine ili se može jednostavno pomjeriti kada je djeci potrebno više prostora za igru ili Vama za jutarnju gimnastiku.

Pokretne stepenice za lak pristup svemu

Sa željom da u malim stanovima iskoristimo svaki kvadratni metar često se odlučujemo za ugradne plakare od poda do plafona. Istim principom su se vodili i dizajneri Nahuel Alvarez i Florencia Aparicio iz arhitektonskog studija Moob Arquitectura kada su uređivali enterijer stana u Buenos Ajresu. Da bi jednostavno pristupili svim stvarima iz visočijih djelova plakara dizajnirali su pokretne stepenice koje se koriste i za pristup spavaćoj sobi koja se nalazi na galeriji iznad dnevne sobe.

Pregrade na točkove

Kada je dizajnirao enterijer stana u Singapuru, dizajner Dess Chew je dobio zadatak da stan učini prilagodljivim životnom stilu vlasnika koji uživaju razne hobije i koji nisu željeli da se osjećaju zaključano u spostvenom stanu. Rješenje je pronašao u modularnim pokretnim ormarima i stolovima koji se mogu pomjerati i potpuno promijeniti organizaciju prostora.


Slično rješenje primijenile su i arhitekte iz arhitektonskog studija ATOMAA kada su dizajnirale pregradu sa točkovima koja se koristi kao zid, garderoba, radni sto ili šank za doručak.

Kada ste dvoumite učinite ga mobilnm

Fleksibilnost mobilnog namještaja rješava izazove ograničenog prostora na praktičan i efikasan način. Mobilni namještaj štedi prstor, prilagodljiv je i estetski privlačan. Kada niste sigurni kako da organizujete prostor u svom stanu, prihvatite ljepotu mobilnosti i nećete morati da birate između prostora za rad, odmor, zabavu ili obrok.

Crta Pročitajte još

  Zavjesa kao pregrada

  Trpezarija u malom stanu

  Gdje sa stvarima u stanu



11.01.2024. Gradnja


# enterijer # fleksibilno # mali stan # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!