Zavjesa kao pregrada

U malim stanovima višenamjenske prostorije su realnost. Ipak, grupisanje svih aktivnosti u jedan prostor može dovesti do nedostatka privatnosti ili potrebe da Vaš radni prostor izgleda drugačijeg od onoga u kojem odmarate. U ovom slučaju zavjese mogu biti kreativno, ekonomično ali i funkcionalno rješenje! 

Pokretljivost

Jedna od prednosti upotrebe zavjesa u uređenju enterijera malih stanova je fleksibilnost i lakoća kretanja. Veliki izbor garnišli i mehanizama za kačenje i navlačenje omogućavaju lako pomjeranje zavjesa koje transformišu prostor i funckije u njemu.

Arhitekte Antonio Mora i Eduardo Tazon unijeli su dašak teatralnosti upotrebom bebi plave zavjese u živopisni enterijer stana u Sevilji. Kada se potpuno razvuče oko dnevne sobe, zavjesa pruža privatnost i daje mogućnost da se koristi kao gostinjska soba. Više o ovom proektu pročitajte ovdje.

Zoniranje

U malim stanovima zavjese mogu biti praktičan alat za razdvajanje posebnih zona unutar prostora. Arhitekta Kazuteru Matsumura je u maloj porodičnoj kući u Osaki iskoristio jednostavne bijele zavjese kako bi kreirao otvoreni prostor koji se po potrebi može izdijeliti na zasebne zone.

Privatnost

Granice između privatnog i zajendičkog prostora u malim stanovima često ne mogu biti jasno izražene. Sa jene strane, kao važan aspekt uređenja enterijera postavlja se potreba za otvorenim prostorom kako mali stanovi ne bi djelovaji skučeno, dok sa druge strane osta potreba pojedinca za privatnošču.


Arhitekta Anthony Authié je u studio apartmanu u Parizu upotrijebio stakleni zid i zavjese kako bi dnevnu sobu u prizemlju odvojio od spavaće sobe na geleriji. Tako apartman djeluje prostranije, soba je osvijetljena prirodnom svjetlošću a potreba za privatnošću nije uskraćena.

U centru Londona, arhitekta Melanie Schubert je takođe iskoristila zavjesu koja dijeli spavaću sobu od dnevne sobe. Poluprovidna zavjesa propušta prirodnu svjetlost, pruža privatnost kada je potrebno i skriva spavaću sobu od radoznalih pogleda posjetilaca.

Ne rigidne kao zid i mnogo maštovitije nego vrata, zavjese nude mnoštvo kreativnih rješenja koja idu mnogo dalje od puke zaštite prozora. Zavjese su svestrani komadi platna koji nude izuzetnu sposobnost transformacije prostora pretvarajući ograničenja u priliku za funkcionalnost i kreativnost. Zavjese će pomoći da za čas sredite prostor i stvorite moderniji i kohezivniji izgled. 

Crta Pročitajte još

  Materijal za zavjese

  Garnišle za zavjese

  Kako izabrati potrebnu količinu materijala za šivenje zavjesa



27.12.2023. Gradnja


Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!