Živopisni stan od 58 kvadrata

Stan od 58 m² nalazi se u Triani, istorijskom predgrađu španskog grada Sevilje. Šarmantna raznobojnost ovog živopisnog mjesta poslužila je kao inspiracija arhitektama iz arhitektonskog studij Noju čiji je zadatk bio da preurede enterijer stana.

Arhitekte Antonio Mora i Eduardo Tazon su odlučili da preurede enterijer stana u open space sistemu u kojem su zatim koristili boju kao osnovni arhitektonski element. Svaki funkcionalni segment prostora je naglašen živahnom bojom i upotrebom rebrastog lima, u Španiji poznatog pod nazivom cumbreras.

U enterijer dnevne sobe teatralnost je unijeta bebi plavom zavjesom koja imitira nabore rebrastog lima. Zavjesa daje vizuelnu mekoću prostoriji koja je dodatno naglašena bijelom metalnom plafonskom lampom. Kada se potpuno razvuče oko dnevne sobe, zavjesa pruža privatnost i daje mogućnost da se prostorija koisti kao gostinjska soba.

Uz zid dnevne sobe arhitekte su projektovale pet otvorenih polica, dizajniranih od poda do plafona tako da podjsećaju na uvećanu verziju rebrastog lima. Police su postavljeni pod uglom u odnosu na zid kako ne bi bile sagledive iz ulaznog hodnika.

Pored polica uvučena je kuhinja boje limete. Umjesto pločica, iznad donjih kuhinjskih elemenata upotrebljen je rebrasti lim obojen u istoj boji kojoj kontrira glatka radna ploča od crnog granita. Umjesto gornjih kuhinjskih elemata, arhitekte su predvidjele dvije ostave sa lijeve i desne strane kuhinje.

Pored kuhinje, u niši obloženoj žutim rebrastim limom, uvučen je sto u istoj boji. Kada se izvuče po sredini prostorije koisti ste kao trpaezarijski sto. Kada je uvučen u nišu koristi se kao radni sto.

Za spavaću sobu arhitekte su odlučile da odstupe od živih boja i okrenu se neutralnim tonovima kako bi kreirali intimniji i smireniji prostor. Uzglavlje kreveta je posebno dizajnirano da djeluje kao kontrast bijelim zidovima spavaće sobe. Tapacirano je tamno sivom tkakninom, a u njega su integrisane dvije lampe usmjerene prema krevetu.

Umjesto konvencionalnih vrata, upečatljivi garderober žute boje zatvara se bijelom zavjesom koja, kao i u dnevnoj sobi, imitira nabore rebrastog lima.

U susjednom kupatlu igra je nastavljena upotrebom tamno sivih pločica sa 3D trouglastom teksturom.

Upotreba živih boja u malom prostoru može djelovati previše smjelo. Ipak, arhitekte su u minimalistički dizajn ovog suptilnog stana majstorski unijeli svoj prepoznatljivi arhitektonski element.


27.11.2023. Gradnja


# enterijer # mali stan # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!