Trpezarija u malom stanu

Kada uređujete enterijer malog stana važno je da odredite prioritete i u odnosno na njih na pametan način racionalno iskoristite svaki kvadrat malog prostora. Ukoliko ste jedni od onih koji često jedu vani ili večeraju na kauču uz TV, trpezarija vjerovatno nije Vaš prioritet.

Da bi bili racionalni, budite fleksibilni! Umjesto tradicionalnih i strogih rješenja sa velikim stolovima i stolicima u trpezariji, razmislite o prilagodljivim alternativama koje mogu zadovoljiti različite potrebe u različitim prilikama. U nastavku nekoliko ideja!


Sklopivi namještaj

Sa sklopivim trpezarijskim stolom koji se može odložiti kada nije u upotrebi, trpezariju možete koristite i za druge aktivnosti. Arhitekta Pierluigi Colombo je dizajnirao sklopivi trpezarijski sto za stančić u potkrovlju u italijanskom gradu Varace. Kada se sklopi uz zid i dalje se može koristiti kao šank za brzi obrok, a pri tome kuhinja postaje otvorenija, sa direktnim izlazom na balkon.

Višenamjenski namještaj

Sa komadima namještaja koji mogu imati više funkcija, izbjegavate pretrpanost malog prostora, a pri tome ne gubite na komforu. Odličan primjer je višenamjenski sklopivi sto koji je sa timom dizajnirao arhitekta Jack Chen. Ovaj sto se transformiše od okruglog klub stočića za dvoje, do pravougaonog stola pune veličine za šestoro. 

Dizajnirajući stan u Bangkok, dizajnerka Mae Prachasilcha se fokusirala da optimizuje prostor preklapanjem funkcija i upotrebom višenamjenskog namještaja. Za dnevnu sobu je odabrala sto koji se po potrebi jednostavno može podići na visinu trpezarijskog stola. Dnevna postaje trpezarija, a klub stočić udobni trpezarijski sto.

Pokretni namještaj

Sa pokretnim namještajem sami odlučujete o njegovoj poziciji u zavisnosti od trenutnih potreba. Arhitekta Nicholas Gurney je dodao točkove na trpezarijskom stolu u malom apartmanu u Sidneju. Po potrebi sto može stajati centralno u prostoru ili se odložiti ispod kuhinjske radne ploče. 

Rješenja za zidnu montažu

Sklopivi trpezarijski sto koji se može montirati na zid je odlično rješenje za mali stan. Sklopljen izgleda kao dekoracija na zidu, a kada Vam zatreba jednostavno se rasklopi. Studio Durodeco je dizajnirao udobni sto za četvoro u stančiću u Njujorku. Kada se ne koristi može se sklopiti i izgleda kao umjetničko djelo na zidu. 

Fleksibilna trpezarija za fleksibilni način života

Mali stanovi zahtijevaju promišljen pristup u dizajnu kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti ograničenog prostora. Fleksibilne trpezarije su kreativno i efikasno rješenje koje će zadovoljiti Vaše potrebe uz maksimalnu udobnost. Prihvatite ljepotu fleksibilnosti i neće morati da birate između prostora za odmor, rad, zabavu ili obrok. 


11.12.2023. Gradnja


# enterijer # mali stan # trpezarija # trpezarijski sto # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!