Kuća ili šuma od stubova

Fotografija: Ooki Jingu

Šuma od stubova je minimalna rezidencija koja se nalazi u japanskom gradu Saitami, dizajnirana od strane arhitektonskog studia IGAarchitects. Zahtjev klijenata je bila jednospratna kuća koja balansira između koncepata prostranosti, povezanosti i prozračanosti prostora i njegove privatnosti, kako iz susjednih domova tako i unutar same rezidencije. 

Fotografija: Ooki Jingu

Da bi to postigli, arhitekte su dizajnirale strukturu u kojoj dolazi do preplitanja otvorenog i zatvorenog okruženja, crpeći inspiraciju iz struktura prirodnog zelenila susjedne planine. Dom poprima oblik bumeranga, grleći konture brda na zadnjem dijelu, dok se ekspanzivno otvara prema jugu. Privatnost se održava kroz strateški postavljene zidove koji štite kuću od pogleda okoline.

Fotografija: Ooki Jingu

Fenestrirani prozori, postavljeni iznad ovih zidova, daju iluziju plutajućeg krova. Unutrašnjost je obilježena velikim, otvorenim prostorom ispresijecanim strukturama nalik kutijama, u kojima se nalaze privatne funkcije kao što su kupatila. Ove kutije, zajedno sa nizom stubova, stvaraju dubinu i složenost u prostoru, podstičući slobodno kretanje i aktivnost stanara. 

Fotografija: Ooki Jingu

Značajna karakteristika ovog doma je upotreba stubova. Na udaljenosti od 1,8 metara, ovi kvadratni stubovi od 90 mm, koji se protežu do 3,5 metara u visinu, oponašaju gustinu i veličinu namještaja, stvarajući atmosferu nalik šumi koja se nadovezuje na prirodni ambijent koji je okružuje. 

Fotografija: Ooki Jingu

Ovakav razmještaj i dimenzionisanje, dok se pridržava tradicionalnih principa drvene arhitekture, podstiče kontinuiranu interakciju sa spoljašnjim zelenilom, simulirajući šumu u samoj kući. Arhitektonski koncept podrazumjeva dekonstrukciju i rekonstrukciju tradicionalnih elemenata. 

Fotografija: Ooki Jingu

Stubovi su postavljeni izvan zidova, stvarajući ritmičan, šumski raspored. Krov, naizgled odvojen, lebdi iznad konstrukcije. Ovo razdvajanje i naknadno ponovno ujedinjenje elemenata rezultira dinamičnom interakcijom prostora i praznina, podstičući nove odnose između unutrašnjosti i eksterijera zgrade.

Fotografija: Ooki Jingu

Fotografija: Ooki Jingu

Fotografija: Ooki Jingu

Crta Pročitajte još

  Stan od 43 kvadrata sa otvorenom osnovom

  Eskapizam savremenog oblika

  Šuma u paviljonu, paviljon u šumi



14.03.2024. Gradnja


# drvena konstrukcija # drvo # otvorena osnova # stub # šuma

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!