SOS dječije selo po uzoru na strukture tradiconalnih afričkih četvrti

Fotografija: Javier Callejas

SOS Kinderdorf, međunarodna nevladina organizacija posvećena brizi o djeci i siročadi, obratila se arhitektonskom studiju Urko Sanchez Architects za projektovanje kompleksa od 15 kuća za djecu, kako bi sa tog mjesta vodili program jačanja porodice, obezbjeđujući djeci trajni dom i porodicu. Kompleks se izgradio u Tadžurahu, na obali Džibutija, na rogu Afrike, nedaleko od mjesta gdje je zabilježena najviša temperatura ikada. Ova veoma topla i suva klima bila je polazna tačka u procesu razvoja idejnog rješenja kompleksa.

Fotografija: Javier Callejas

Arhitekte su nakon opsežnog istraživanja mjesta zaključili da je najpogodnije da odaberu tipologiju zasnovanu na medini, ondosno na tipičnoj strukturi istorijskih naselja Sjeverne Afrike. Kao tradicionalni nomadi u pustinji, lokalni stanovnici imaju specifičan odnos sa otvorenim prostorom, koji je od suštinskog značaja jer se u njemu odvijaju mnoge aktivnosti. Arhitekte su vodile računa da svaka kuća ima svoju pripadajuću otvorenu zonu koja je dovoljno privatna da postane sastavni dio doma i svakodnevnog života.

Fotografija: Javier Callejas

Štaviše, kao i u tradicionalnoj medini, sve kuće gledaju prema unutra: kompleks je ograđen zidom, pruža intimnost i osećaj zajednice i sigurnosti, dobro prilagođen društvenom i ekološkom kontekstu.

Fotografija: Javier Callejas

Arhitekte su uradile veoma detaljnu studiju za optimalnu prirodnu ventilaciju: po orijentaciji uličica, ventilacionih hodnika, i po otvorima, velikim ili malim, na površinama kuća. U kritičnim tačkama, i kada nije bilo moguće imati slobodan protok vazduha, osmislili su visoke ventilacione šahte, koje su nazvali kule za hvatanje vjetra: one hvataju vjetar i usmjeravaju ga u prostoriju, čime se održava osvežavajući protok vazduha u unutrašnjim prostorima. Bilo je eksperimentalno i pokazalo se prilično efikasno, objašnjavaju arhitekte.

Fotografija: Javier Callejas

Tipične za medine, optimalne udaljenosti kuća, nastale u cilju postizanja unakrsne ventilacije i adekvatnog zasjenčenja, predstavljaju takođe i alat za očuvanje privatnosti svake kuće: one sudjeluju u jasnoj definiciji javnih i privatnih prostora, što podstiče stanovnike da što više borave vani.

Fotografija: Javier Callejas

Kroz tlocrt s optimalnim udaljenostima između kuća, svaki otvoreni prostor postaje sastavni dio kuće, privatni prostor s jakim odnosom enterijera i eksterijera.

Ova isprepletanost otvorenih i zatvorenih prostora, kao i privatnog i javnog, dodatno je ojačana odsutnošću ulaznih vrata na svakom otvoru. Uz klimu i mali budžet, zatvaranje svih otvora vratima nije bilo potrebno, jer kiša rijetko pada, a slobodan protok vazduha je prijeko potreban.

Zadržavanje velikih otvora omogućilo je organski nadzor SOS majki širom sela, ojačavajući bitan odnos svake kuće s njezinim privatnim, otvorenim prostorom. Ova otvorenost stavlja djecu u idealan položaj za slobodnu igru. Kao takvi, veliki otvori su ponekad poluzatvoreni mušarabijom, još jednim tradicionalnim rješenjem za ventilaciju i blagu vidljivost. Jedini prostori koji su potpuno nepropusni su spavaće sobe.

U ovoj dječijoj medini, uske ulice ponekad se otvaraju i postaju trgovi različitih veličina, gdje se odvijaju zajedničke aktivnosti koje ojačavaju osjećaj zajedništva, osjećaj od krucijalne važnosti u funkcionisanju SOS dječjih sela.

Crta Pročitajte još

  Dječiji vrtić kao mali grad



04.04.2024. Gradnja


# selo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!