Konzolni dom nad morem

Fotografija: Yorgos Kordakis

U oskudnoj i dramatičnoj sceni grčkog ostrva Karpathos stoji kuća za odmor arhitektonskog studija OOAK Architects sa sjedištem u Stockholmu. Kuća smještena na stjenovitoj padini s pogledom na Egejsko more slavi prirodu kroz otvorene i zatvorene prostore strateški izgrađene kako bi poboljšali doživljaj korisnika okruženja

Fotografija: Yorgos Kordakis

Konzolna konstrukcija koja štrči izvan litice stvara osjećaj plutanja nad Egejskim morem. Središnja terasa štiti stanovnike od vjetra i sunca, dok vanjski dnevni dio povezuje kuću s morem. Opremljena oskudnim, a savremenim namještajem i materijalima, kuća slavi prazničnu atmosferu, gdje su odmor i opuštanje jedine stavke koje treba označiti na dnevnom redu. Kuća je namjenja pariškom paru koji su ljubitelji jedrenja na dasci, a plaža je nedaleko od kuće za odmor. 

Fotografija: Yorgos Kordakis

Položaj kuće na oštroj litici stvorio je dizajn koji nastoji optimizirati bez narušavanja oskudnog i netaknutog prirodnog krajolika prostorni potencijal lokacije. Kuća se nježno postavlja na predviđeno mjesto ostavljajući okolni krajolik što netaknutijim. Zamišljena kao zaseban objekt koji nadopunjuje i nadograđuje hrapavi brežuljak. Stoga je  građena od armiranog betona s ravnom pločom koja je prekrivena šljunkom koji odgovara tonovima okoline. Na placu se nalaze dva stepeničasta platoa, što je arhitekte potaknulo da kuću konzolno podignu s višeg izbočenja kako bi omogućili poglede i stvorili utisak da se kuća proteže prema moru.

Fotografija: Yorgos Kordakis

Iznutra, kuću krasi osjećaj lebdenja nad morem, dok izvana dodatno naglašava kontrast između vještačkog i prirodnog. Kako su jaki vjetrovi karakteristični za ostrvo, glavni životni prostori su raspoređeni na jednom spratu oko zaštićenog dvorišta.

Fotografija: Yorgos Kordakis

Niz praznina ugrađenih u strukturu stvara čvrst odnos između unutrašnjih i vanjskih područja kuće. Jedna od praznina sadrži stepenište koje vodi do velike terase na donjem platou. Dio jednospratnog betonskog kubusa povišen je kao odgovor na promjenu morfologije terena. Pomak u visini pojačava osjećaj odvojenosti za gostinsko krilo koje kuća sadrži.

Fotografija: Yorgos Kordakis

Svijetli enterijer kombinuje tradicionalnu ostrvsku arhitekturu sa skandinavskim namještajem upotrebom različitih materijala. Prozori raspoređeni po prostorima postavljeni su tako da uokviruju specifične poglede na more i okruženje.

Fotografija: Yorgos Kordakis

Fotografija: Yorgos Kordakis

Fotografija: Yorgos Kordakis

Fotografija: Yorgos Kordakis

Fotografija: Yorgos Kordakis

Fotografija: Yorgos Kordakis


06.05.2021. Gradnja


# beton # kuća # more # odmor # plaža # stijena
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!